'Klaverblad' verdwijnt bij knooppunt Hoevelaken

AMERSFOORT/HOEVELAKEN - Het zogeheten klaverblad bij knooppunt Hoevelaken gaat verdwijnen. Rijkswaterstaat vervangt de vier grote lussen waarmee de snelwegen A1 en A28 nu nog met elkaar worden verbonden, door fly-overs. Volgens Rijkswaterstaat, dat de plannen donderdag presenteerde, wordt de doorstroming daarmee fors verbeterd.
Het verkeer loopt vrijwel dagelijks vast op het knooppunt bij Amersfoort, waardoor lange files ontstaan. Het vernieuwde knooppunt moet daar dus verandering in brengen.

GELUIDSMAATREGELEN

Er is al jaren over de plannen gesproken met belanghebbenden, zoals de gemeente Amersfoort. Want hoewel de aanpak van het knooppunt de doorstroming in het hele land moet verbeteren, heeft de nieuwe inrichting vooral invloed op de directe omgeving.
Amersfoort had dus wel wat eisen voordat Rijkswaterstaat met een ontwerp voor de weg kwam, zegt wethouder Hans Buijtelaar: "Dan moet je denken aan onder meer het belang van de afslag Hoevelaken in westelijke richting, maar ook aan de aanleg van fietstunnels en aan geluidsmaatregelen voor omwonenden."
Het werken aan de weg betekent wel dat het aantal files bij knooppunt Hoevelaken de komende jaren eerst nog zal toenemen. Automobilisten zullen last gaan hebben van de werkzaamheden, zegt Marjolein Gorter van Rijkswaterstaat: "Er zal uiteraard bouwhinder zijn en dus gaat het voorkomen dat automobilisten zich nog even moeten aanpassen. Omwonenden kunnen last gaan krijgen van geluidsoverlast tijdens de bouw."

OVERLAST

Volgens de Amersfoortse wethouder Hans Buijtelaar hoort de overlast er gewoon bij: "Je kunt geen eieren bakken, zonder ze eerst te breken. Je zal dus eerst gewoon wat moeten vertimmeren, voordat de situatie zich verbetert."
Pas over vier jaar begint de aannemer met de megaklus. Het project moet tussen 2022 en 2024 klaar zijn. Rijkswaterstaat moet eerst nog onderzoek doen naar de gevolgen van de verbreding van de wegen, voor onder meer de luchtkwaliteit en geluidsoverlast. Ook kunnen mensen de komende jaren nog bezwaren indien tegen de plannen voor het knooppunt.
Volgende week dinsdag en woensdag zijn er inspraakavonden voor belanghebbenden. 

Rijkswaterstaat onthult plannnen voor aanpak Knooppunt Hoevelaken
'Klaverblad' verdwijnt bij knooppunt Hoevelaken

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.