Mailtje voor treinreizigers die vergeten zijn om uit te checken

UTRECHT - Mensen die na een treinreis vergeten uit te checken, kunnen straks per mail een waarschuwing krijgen. Daarna kunnen ze naar een kaartautomaat op een station gaan om geld terug te krijgen. De NS wil daar een proef mee houden, NS Extra, en zoekt 10.000 vrijwilligers.
De proef van het Utrechtse spoorbedrijf is bedoeld voor mensen met een persoonlijke chipkaart en geldt alleen voor reizen met NS. Deelnemers kunnen een extraatje krijgen als ze "een bepaald aantal kilometers in een bepaalde periode" afleggen.
Hoeveel kilometers dat zijn, hoelang de periode is en wat het extraatje is, verschilt van deelnemer tot deelnemer. "Dat is ook een onderdeel van het experiment, we willen zien wat mensen waarderen", zegt een woordvoerder van de NS.
Als deelnemers op een vast traject reizen, kan de NS met de reisgegevens zien waar mensen die zijn vergeten uit te checken, waarschijnlijk zijn uitgestapt. "Stel: we zien dat iemand elke dag in Amsterdam opstapt en in Hilversum uitstapt, en dan een keer niet uitcheckt. Dan was dat waarschijnlijk in Hilversum. Dan staat Hilversum alvast ingevuld bij de kaartautomaat als je je geld terugvraagt. En was het toch een ander station, dan kun je het zelf wijzigen."
De proef duurt vijf maanden. Daarna komt er misschien een vervolg. Dan krijgen reizigers mogelijk een persoonlijk advies als er problemen of werkzaamheden zijn op hun vaste route

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.