UMC: 33.700 mensen vorig jaar vergiftigd

UTRECHT - Zo'n 33.700 mensen hebben afgelopen jaar een vergiftiging opgelopen. Meestal ging het om een medicijnvergiftiging met bijvoorbeeld pijnstillers of rustgevende middelen. Dat blijkt uit onderzoek het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Dat is een onderdeel van het UMC in Utrecht.
Het gebeurde ook regelmatig dat mensen, meestal kinderen, huishoudelijke middelen of cosmetica hadden ingeslikt of een alcoholvergiftiging opliepen. Dat laatste gebeurde vorig jaar bij 103 jongeren tussen de 13 en 17 jaar. In 2014 zijn in totaal 45.254 blootstellingen aan potentieel giftige stoffen gemeld bij het NVIC.
Vorig jaar ontving het NVIC opvallend meer meldingen over incidenten met nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). Dat zijn stoffen die pas sinds kort als drugs worden aangeboden en gebruikt, maar nog niet officieel onder de drugswetgeving vallen. Het gaat om een toename van 36 meldingen in 2013 naar 77 in 2014 van deze zogenoemde 'legal highs'.
Bij het NVIC kwamen vorig jaar ook bijna vijfduizend meldingen binnen over vergiftigde dieren. Meestal ging het om honden en werd de vergiftiging veroorzaakt door planten, geneesmiddelen of bestrijdingsmiddelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.