Zo ontlopen Ziggo-abonnees nieuwe cyberaanvallen

UTRECHT - Ziggo verwacht de komende tijd nog meer DDoS-aanvallen. Maar er is ook goed nieuws: abonnees zonder internet kunnen de storing zelf oplossen. Verschillende websites leggen uit hoe dit moet.
Ziggo-gebruikers kunnen de DNS van hun laptop, tablet of mobiel aanpassen naar de DNS van Google, namelijk 8.8.8.8 en 8.8.4.4. Het aanpassen van de DNS op een Windows-apparaat is mogelijk via de netwerkinstellingen van de computer.
Windows-gebruikers moeten op het Windows-logo gaan staan en op de rechter muisknop klikken. Vervolgens kiezen voor eigenschappen en dan voor IPv4. Daarna moeten ze op properties klikken en de DNS instellen op de volgende IP-adressen: 8.8.8.8 en 8.8.4.4.

APPLE

Mensen met een Apple-computer kunnen dezelfde nummers invullen via

'Systeemvoorkeuren', 'netwerk', 'geavanceerd' en het tabblad 'DNS'. Druk vervolgens op het plusje en vul de volgende IP-adressen in: 8.8.8.8 en 8.8.4.4.

IPHONE

iPhone- of iPad-gebruikers moeten bij instellingen voor Wi-Fi kiezen en vervolgens op het netwerk waarmee er verbonden bent op het ronde I-icoontje. Vervolgens staat daar een kopje met DNS met de mogelijkheid 'aanpassen'. Vul hier het nummer 8.8.8.8 in en internet zou weer moeten werken.

ANDROID

Ga naar de Wi-Fi instellingen van uw telefoon. Houdt de netwerkverbinding ingedrukt en kies voor 'Netwerkconfig. wijzigen'. Kies dan voor 'Geavanceerde opties weergeven' en pas de DNS aan naar 8.8.8.8.

ZIGGO

Ziggo was dinsdagavond en woensdagavond het doelwit van een DDoS-aanval, waarbij de server zodanig werd bestookt met verzoeken dat die plat ging.
Op sociale media circuleren video's waarin de provider wordt bedreigd. Ziggo heeft daarvan aangifte gedaan en is zelf een onderzoek begonnen met onder meer het Nationaal Cyber Security Centrum.
Het bedrijf zegt een aantal veranderingen in het netwerk te zullen doorvoeren om toekomstige aanvallen af te slaan. Bij een aantal klanten wordt daarom het modem opnieuw opgestart. Ook is er een crisiscentrum ingericht. De expertise om de DDos-aanvallen af te slaan komt overal vandaan, laat het bedrijf weten aan RTV Utrecht.

Ziggo verwacht nieuwe cyberaanvallen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.