Ziggo blijft voorlopig kwetsbaar voor hackers

UTRECHT - Ziggo voorziet meer aanvallen door hackers. Daardoor moeten klanten rekening houden dat ze vaker niet het internet niet op kunnen. De provider werkt met man en macht om het eigen netwerk en de klanten beter te beschermen, liet de Utrechtse onderneming donderdag weten.
Ziggo werd woensdagavond voor de tweede dag op rij getroffen door een zogeheten DDoS-aanval. Wie erachter zit is nog niet bekend. Ook is het vooralsnog onbekend of en hoe gedupeerde klanten schadeloos gesteld gaan worden. "Onze eerste zorg is in de lucht blijven. Daarna kijken we naar een tegemoetkoming", aldus een woordvoerder van Ziggo.
Intussen heeft het bedrijf aangifte gedaan omdat er op sociale media video's circuleren waarin Ziggo wordt bedreigd. "We hebben contact opgenomen met het Nationaal Cyber Security Centrum. Er gaan video's rond op Youtube, waaruit zou blijken dat hackerscollectief Anonymous erachter zit. Of dat echt zo is, moet worden uitgezocht", aldus Ziggo.
De daders zouden geen gegevens willen stelen, maar alleen willen wijzen op de gebrekkige veiligheid voor consumenten. Ziggo-klanten zouden daarom 25 procent korting moeten krijgen.

MINISTER

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie noemde de cyberaanvallen van de afgelopen dagen 'een ernstige zaak'. Volgens Van der Steur tonen de aanvallen aan hoe kwetsbaar infrastructuur als het internet is. Dat kan tot veel overlast leiden. "Om die reden doen we er ook alles aan om met de bedrijven de kwetsbaarheid zoveel mogelijk op te heffen. Ook in het belang van gebruikers, want de overlast is buitengewoon vervelend."
Van de 3,2 miljoen internetklanten van Ziggo had 60 procent last van de DDoS-aanvallen de afgelopen dagen. Het ging allemaal om klanten in het voormalige verspreidingsgebied van Ziggo, voor de fusie met UPC. Voormalige UPC-klanten hadden geen last van de aanvallen.

INTERNETAANBIEDERS

De grote internetstoringen waarmee Ziggo kampte zorgden voor grote drukte bij andere internetaanbieders. Veel internetters weken uit naar hun telefoon of tablet, waardoor aanbieders van mobiel internet zoals Vodafone en KPN het extra druk hadden.
Bij een DDoS-aanval wordt een grote hoeveelheid verkeer naar bepaalde servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar kunnen worden. De digitale aanval was volgens Ziggo gericht op zijn zogeheten dns-servers, die ervoor zorgen dat ingetikte adressen worden omgezet naar ip-adressen. Als die servers haperen, hapert de internetverbinding.

Ziggo blijft voorlopig kwetsbaar voor hackers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.