Werkgroep moet medicijnmissers voorkomen

UTRECHT - De nieuwe minister van Volksgezondheid moet een speciale werkgroep opzetten die medicijngebruik veiliger maakt. Dat vinden artsen, apothekers en patiënten.
Zij zeggen dat naar aanleiding van een dinsdag gepresenteerd onderzoek Patricia van den Bemt, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Daaruit blijkt dat in Nederland 41.000 mensen per jaar na verkeerd gebruik van medicijnen in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Bijna de helft daarvan zou te voorkomen zijn.
Door medicijnmissers sterven jaarlijks 1250 patiënten. Artsen van de KNMG in Utrecht, de (ziekenhuis)apothekers van de NVZA en de beroepsvereniging van apothekers KNMP hebben al in kaart gebracht welke medische gegevens noodzakelijk zijn om uit te wisselen. Maar uit het onderzoek blijkt dat aan de uitvoering daarvan nog veel schort.
Medicatiekeuze en medicatieveiligheid zouden elektronisch bewaakt moeten worden, vinden de medici. Zeker bij mensen die veel verschillende medicijnen slikken. Ook het patiëntenplatform NPCF maakt zich sterk voor een speciale werkgroep.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.