Roze wolk in Rhenen: flamingobaby's in Ouwehands

RHENEN - In Ouwehands Dierenpark Rhenen zijn de afgelopen week vijf flamingo's uit het ei gekropen. Het gaat om vier Cubaanse jongen en een Europese.
De laatste keer dat de dierentuin in Rhenen nieuwe jongen kreeg, is zeven jaar geleden. Misschien komen er dit jaar nog wel meer, want er zijn nog drie Cubaanse flamingo's aan het broeden.
Flamingo's zijn groepsdieren pur sang. Ze voeren met de hele kolonie een uitgebreid paringsritueel uit, van marcheren, het draaien van hals en kop, roepen tot het poetsen van elkaars veren. De vrouwtjes in de kolonie leggen vrijwel tegelijk hun ei en broeden ook gezamenlijk.
Een jonge flamingo heeft een rechte snavel en zijn veren zijn grijs van kleur. De snavel neemt na een paar weken zijn typische kromme vorm aan. Vervolgens krijgt de flamingo eerst een bruin verenkleed en pas later de intens roze kleur.
De ouders voeren het jong om de beurt. Ze maken een soort van melk aan in de bovenste delen van de maag en geven de substantie via de snavel aan het jong. Pas na enkele weken gaat het jong over op vast voedsel.
De Cubaanse flamingokolonie is te zien in Urucu, de Latijns-Amerikaanse jungle, in Ouwehands Dierenpark.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.