RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zaak-De Kruif: rechtbank hoort bootverkoper, vriend en caravanbezitter

1/2
MAARSSEN -

De rechtbank in Utrecht gaat op verzoek van de verdediging drie getuigen horen in de strafzaak tegen de Maarssense ex-politica Kathalijne de Kruif. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een pro-formazitting.

De voormalige fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Stichtse Vecht wordt vervolgd omdat zij opbrengsten van hennephandel zou hebben witgewassen met de aanschaf van auto's, een boot, een caravan en een jetski. Daarnaast zou ze volgens het OM een valse koopovereenkomst aan de rechter hebben voorgelegd, zou ze lid zijn van een criminele organisatie en een balletjespistool in haar huis hebben.


GETUIGEN

De verkoper van de boot wordt gehoord als getuige over de koopovereenkomst. Volgens haar advocaat heeft De Kruif alle spullen van eigen geld gekocht, behalve de caravan. Die zou ze voor een medeverdachte op haar naam hebben gezet omdat hij meer verzekeringspremie zou moeten betalen dan zij. Ook deze medeverdachte zal getuigen.

De derde getuige betreft medeverdachte Jeroen van L., met wie de ex-fractievoorzitter sinds een tijdje een relatie had en volgens haar advocaat nu nog heeft. Hij zou kunnen verklaren dat het balletjespistool in haar woning niet van haar was maar van hem.


MILJOENEN

Volgens het OM vormde De Kruif met zeven andere verdachten een criminele organisatie. De wiethandelaren zouden miljoenen hebben verdiend aan hennephandel. De ontnemingsvorderingen van justitie zijn dan ook enorm.

De ex-politica wordt volgens RTV Utrecht-verslaggever Mark van der Wel gezien als 'kleine vis'. De Kruif wordt niet verdacht van de hennepteelt. De 'zwaarste' verdachten, onder wie de vriend van de ex-politica, worden vervolgd wegens bendevorming en het exploiteren van wietkwekerijen in onder meer Hilversum, De Bilt, Veenendaal, Alkmaar en Utrecht.


ADVOCAAT

De Kruif en haar advocaat spreken alle beschuldigingen tegen. De raadsman van het gevallen VVD-lid wijst erop dat er geen bewijs is en dat de ex-politica alles is kwijtgeraakt door de affaire.

Het Openbaar Ministerie zegt echter een stevige zaak te hebben tegen De Kruif, al ging de officier tijdens de pro-formazitting nog niet dieper op de zaak in.


AANWEZIGHEID

De Kruif, die een maand vastzat, lijdt volgens haar advocaat erg onder de 'mediahype' rond haar persoon. Ze heeft een posttraumatische stoornis, zo heeft een psycholoog vastgesteld. Voor deze keer hebben het OM en de rechter haar afwezigheid toegestaan.

De Kruif mocht een maand na haar arrestatie naar huis, op voorwaarde dat ze verschijnt als justitie haar oproept. De rechtbank in Utrecht heeft maandag de hele dag uitgetrokken voor de pro-formazaak. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet bekend. De Kruif zal dan in ieder geval wel aanwezig zijn.


PARTNER

Voor het geestelijk herstel van De Kruif is het van groot belang dat haar partner Van L. snel weer thuiskomt, want de twee gaan samenwonen, zei zijn advocaat. Van L.zit inmiddels zeven maanden vast. Zijn advocaat wil dat hij wordt vrijgelaten in afwachting van de rechtszaak.

Het voormalige VVD-raadslid zou ook vertrouwelijke informatie over burgemeesterspost Stichtse Vecht hebben gelekt. Deze kwestie wordt niet door de rechtbank behandeld.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -