Topvrouw UU betaalt 16.000 euro salaris terug

UTRECHT - Bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht Marjan Oudeman stort 16.000 euro van haar salaris over 2014 terug. Dat schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.
Oudeman had de dienstauto met chauffeur gebruikt voor privéritten naar commissariaten bij onder meer ABN Amro in Amsterdam en Ten Cate in Almelo. Het privégebruik van een dienstauto telt mee in het salaris van een bestuurder, maar Oudeman verdiende al het toegestane maximum volgens de balkenendenorm.
Door het gebruik van de auto overschreed ze die norm. Met het terugstorten van het geld is dat nu ongedaan gemaakt.

INSPECTIE

De Inspectie van het Onderwijs onderzoekt in opdracht van de minister momenteel het declaratiegedag van bestuurders in het hoger onderwijs. PvdA, SP en CDA hadden namelijk vragen gesteld over declaraties van directieleden van de Hogeschool Windesheim in Zwolle en over het privégebruik van de dienstauto door de bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht.
Er bestaan voorschriften voor onderwijsbestuurders over wat ze mogen declareren, meldt Bussemaker. Die moeten eenduidig, transparant, sober en doelmatig zijn. De raden van toezicht moeten dit in de gaten houden en ook erop letten dat de salarissen binnen de zogeheten Balkenendenorm vallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.