"Schoolzwemmen moet verplicht worden"

PROVINCIE UTRECHT - "Elk kind hoort met een zwemdiploma de basisschool te verlaten." Dat vindt André de Jeu, directeur van de vereniging Sport en Gemeenten.
Hij reageert tegenover RTV Utrecht op de tragische dood van Anouar, die geen zwemdiploma had, bij de Maarsseveense Plassen.
De Jeu vindt het argument dat zwemles te duur is absoluut geen excuus. "Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat er geen gemeente is in Nederland die geen financieel vangnet daarvoor heeft."

REDDINGSBRIGADE

Ook de Reddingsbrigade wil dat alle kinderen in Nederland weer verplicht moeten schoolzwemmen. "Als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken, krijgen we Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken", zegt Reddingsbrigade-directeur Raymond van Mourik in gesprek met De Telegraaf.
Zwembond KNZB en het Nationaal Platform Zwembaden sluiten zich aan bij de oproep van de Reddingsbridage.
Volgens de krant zijn dit jaar al elf mensen overleden in open water. In zeker vijf gevallen gebeurde dat omdat het slachtoffer niet of slecht kon zwemmen.

DUUR

"We zijn het verplicht aan onze kinderen om de zwemcultuur eigen te maken", betoogt Van Mourik. "Het zou allemaal te duur zijn, maar niemand maakt een plaatje voor de kosten anno 2015."

ZWEMADVIES

Dinsdag pleitte ook het Landelijk Beraad Marokkanen voor betere zwemvaardigheid. De club riep ouders op om hun kinderen te leren zwemmen. De Omar Al Farouq-moskee in Overvecht gaat ouders wijzen op het belang van zwemles, zei voorzitter Abdelmajid Khairoun tegen RTV Utrecht.

ANOUAR

De 14-jarige Anouar Chaibi kwam zondag door verdrinking om het leven. Hij had nog nooit zwemles gehad maar kon volgens zijn vader wel zwemmen. Zijn lichaam werd gevonden op tweeënhalve meter diepte.
Donderdag wordt hij herdacht bij de Maarsseveense Plassen. Die bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.