"Zomer was extreem"

ZEIST - De zomer van 2015 gaat de boeken in als een seizoen vol extremen.
Zeer zonnige dagen met tropische temperaturen werden meerdere malen afgewisseld met noodweer. Een periode van zonnig zomerweer werd deze zomer liefst zes keer gevolgd door een periode met regen en veel lagere temperaturen.
De gemiddelde temperatuur komt deze meteorologische zomer (juni, juli en augustus) vermoedelijk uit op 17,5 graden, zo berekende weeronline.nl in Zeist. Dat is een halve graad hoger dan gebruikelijk. Met ongeveer 670 zonuren (normaal gesproken is dat ongeveer 610) was het zeer zonnig. Met 260 millimeter neerslag was het ook natter dan gebruikelijk (225 millimeter).
De meeste zonuren waren in juni en de meeste neerslag viel in augustus. Als de verwachtingen voor de laatste dagen van augustus kloppen, komt de zomer van 2015 terecht in de top tien van natste zomers ooit sinds het begin van de metingen.
Juli was een bijzondere maand. De eerste dagen was sprake van een hittegolf. Daarna daalde de temperatuur en op 10 juli werd in Twente aan de grond zelfs 1,3 graden vorst gemeten.
In het laatste weekeinde van de maand kwam het tot een zware en zeer zeldzame zomerstorm die in de regio Utrecht ook veel schade aanrichtte. Aan de kust stond enige tijd windkracht 10.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.