OM eist vijf jaar cel voor 'laffe en lage' overval op 99-jarige oma

BAARN - Tegen de twee vrouwen die eind vorig jaar een gewelddadige overval zouden hebben gepleegd op een 99-jarige oma in Baarn is vijf jaar gevangenisstraf geëist met aftrek van voorarrest. Volgens het Openbaar Ministerie hadden ze het gemunt op twee gouden armbanden. Justitie spreekt van een 'laffe, lage en respectloze' daad.
Het hoogbejaarde slachtoffer werd 's nachts in haar huis aan de Johannes Vermeerlaan belaagd. De vrouwen, die mei dit jaar werden opgepakt, kwamen met een sleutel binnen.
Een van de verdachten, Hendriette W. (49) uit Hilversum, had als thuiszorghulp voor de vrouw gewerkt. Zij zou de sleutel uit een kastje bij het huis van de dame hebben weten te halen. Dit kastje gaat open met een cijfercode.

WORSTELING

Tijdens de roof werd een deken over het slachtoffer gegooid. Ondanks haar hoge leeftijd sloeg de Baarnse van zich af en ontstond een worsteling met de belagers. Het slachtoffer werd geslagen en bij de keel gegrepen. Onderzoek naar haar verwondingen heeft ook uitgewezen dat sprake is geweest van verwurging.
De vrouwen gingen er uiteindelijk zonder buit vandoor. Het slachtoffer riep na de overval uit het raam om hulp. Een buurvrouw en een voorbijganger met hond ontdekten haar.

BESCHULDIGINGEN

De recherche kwam de vrouwen op het spoor door de vondst van een elastisch bandje. Daarop werd materiaal gevonden dat matcht met het DNA van W. De verdachten wezen tijdens de rechtszaak nadrukkelijk naar elkaar en beschuldigden elkaar van liegen.
De 52-jarige Hermine V. uit Amsterdam verklaarde in tranen dat W. het brein is geweest achter de overval. Ze zegt niet geweten te hebben dat er een roof gepleegd zou worden. V. was in de veronderstelling dat ze de Baarnse vrouw zouden gaan verzorgen. W. verklaarde op haar beurt dat ze is gechanteerd door V.
Beide vrouwen zeggen spijt te hebben van de gebeurtenissen. V. heeft ook contact gezocht met het slachtoffer voordat ze werd aangehouden. De advocaat van W. spreekt tegen dat haar cliënt geweld heeft gebruikt en wees op de moeilijke jeugd van de vrouw en de vele tegenslagen in haar verdere leven.

PSYCHOLOOG

Volgens een psycholoog is er bij W. kans op herhaling. In het onderzoek komt ze naar voren als een depressieve, laagbegaafde vrouw met antisociale trekken. Ze is licht verminderd toerekeningsvatbaar.
De vrouw zou een schuld van tienduizenden euro's hebben. De reclassering vindt dat W. nooit meer in de zorg mag werken en adviseert een beroepsverbod. De officier wees er tijdens de rechtszaak op dat de vrouw in een proeftijd liep voor een eerdere diefstal van sieraden.

TAPS

De rechter twijfelt sterk aan de lezingen van de verdachten. De twee zijn getapt en de afgeluisterde gesprekken staven hun verklaringen niet. De vrouwen spraken volgens de rechter over een alibi en lieten duidelijk merken dat ze baalden dat de politie hen op het spoor was.
Het Openbaar Ministerie maakte gehakt van de verklaringen van V. Zij zou haar uitleg over de gebeurtenissen voortdurend hebben gewijzigd.

VERZORGINGSTEHUIS

Het drama heeft zoveel indruk op de oude vrouw gemaakt dat ze moest verhuizen naar een verzorgingstehuis. "Ze is echt getraumatiseerd", zegt kleindochter Linda Hilbrands. "Ze slaapt slecht, droomt ervan en is angstig. Zo vreest ze dat de daders terugkomen en is het vertrouwen in anderen kwijtgeraakt."
De oma, die 12 september honderd jaar oud wordt, wilde graag zelfstandig blijven wonen. "Ze heeft altijd gezegd: mij zie je nooit in een verzorgingstehuis. Maar door de overval is ze toch gedwongen daar te wonen. Ze mist haar eigen huis heel erg." De gezondheid van de vrouw gaat met grote stappen achteruit, stelt het OM. Het slachtoffer eist een schadevergoeding van tweeduizend euro.
Bij de strafeis heeft de officier onder meer rekening gehouden met de ernst van het feit, het tijdstip waarop het werd gepleegd en de hoge leeftijd en het letsel van het slachtoffer. Dat de twee verdachten vrouwen zijn van rond de 50 jaar is geen reden geweest om de eis te matigen.
De uitspraak is over twee weken.

OM eist vijf jaar cel voor 'laffe en lage' overval op 99-jarige oma

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.