Tweederde van gemeenten biedt geen schoolzwemmen aan

PROVINCIE UTRECHT - Ruim zestig procent van alle Utrechtse gemeenten biedt geen schoolzwemmen aan. De meesten laten weten ook geen plannen te hebben om het zwemlessen tijdens schooltijd opnieuw in te voeren. Dit blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht.
Van de 26 gemeenten zijn er 16 gemeenten die het schoolzwemmen niet meer aanbieden. In Baarn wordt er ook niet tijdens schooltijd gezwommen, maar de gemeente overweegt wel om het opnieuw in te voeren. De gemeente Bunnik kon niet vertellen of het schoolzwemmen aanbiedt.

ANOUAR

Het schoolzwemmen is opnieuw van discussie geworden na de tragische dood van de 14-jarige Anouar, die afgelopen zondag verdronk in de Maarsseveense Plassen. De jongen had geen zwemdiploma.
Eerder meldden de Vereniging Sport en Gemeenten, de Reddingsbrigade, zwembond KNZB en het Nationaal Platform Zwembaden dat schoolzwemmen weer verplicht moet worden.
SCHOOLZWEMMEN PER GEMEENTE:
AMERSFOORT: In 2012 is het schoolzwemmen in Amersfoort afgeschaft. 80 procent van de leerlingen heeft al een diploma voordat het schoolzwemmen begint.
BAARN: Hier is geen schoolzwemmen, in 2011 is dit afgeschaft. Wel heeft de gemeenteraad het college gevraagd om te onderzoeken of het terug kan keren.
BUNNIK: Kon niet zeggen of er schoolzwemmen wordt aangeboden.
BUNSCHOTEN: Leerlingen in groep 5 en 6 krijgen een natte gymles. Ook zorgt de gemeente voor vervoer van en naar het zwembad. Bunschoten denkt er niet aan om hiermee te stoppen.
DE BILT: 1990 is het jaar waarin de Biltse schooljeugd voor het laatst met de klas ging zwemmen. De belangstelling van scholen liep terug. Tot op de dag van vandaag is dit zo.
DE RONDE VENEN: Sinds de gemeentelijke herindeling van 2011is er zeker geen schoolzwemmen geweest. Of het voor 2011 wel was, kon de gemeente de Ronde Venen niet vertellen.
EEMNES: In Eenmes hebben ze jaren geleden al afscheid genomen van het schoolzwemmen. Ouders zetten hun kinderen zelf op zwemles en voor basisscholen was het lastig om in te plannen. Eemnes heeft wel een tegemoetkoming voor mensen die zwemlessen niet kunnen betalen.
HOUTEN: In Houten is het schoolzwemmen in de jaren negentig afgeschaft. De reden is dat veel leerlingen bij aanvang van het schoolzwemmen al een diploma hadden. Alleen de Montessorischool heeft tot kort geleden zwemmen aangeboden in een particulierzwembad. In Houten is het afgeschaft en dat blijft het ook.
IJSSELSTEIN: Daar maakt schoolzwemmen nog deel uit van het lesprogramma. Of een school hieraan meedoet is een eigen keuze. Niet verplicht dus.
LEUSDEN: Sinds 2012 maakt schoolzwemmen geen onderdeel meer uit van het lesrooster. Voor gezinnen met een laag inkomen is er wel een vergoeding voor zwemlessen beschikbaar.
LOPIK: Kinderen in de groepen 3 en 4 zwemmen met de klas. Tot drie jaar geleden konden ook leerlingen uit de groepen 5 en 6 mee.
MONTFOORT: In Montfoort wordt niet meer gezwommen in verband met bezuinigingen.
NIEUWEGEIN: Leerlingen in het speciaal onderwijs gaan hier wel schoolzwemmen, leerlingen in het regulier onderwijs niet.
OUDEWATER: Schoolzwemmen is in Oudewater gesneuveld door bezuinigingen.
RENSWOUDE: De meerwaarde van schoolzwemmen zien ze hier wel, maar door bezuinigingen hebben ze het schoolzwemmen in 2013 geschrapt. Dit blijft zo.
RHENEN: Kent schoolzwemmen voor de groepen 4 en 5. Toch is dit het laatste jaar dat er wordt schoolgezwommen. De gemeente trekt aan het einde van dit schooljaar de stekker uit het schoolzwemmen.
SOEST: In Soest is het traditionele schoolzwemmen afgeschaft. Scholen kunnen met een regeling wel lessen organiseren voor de groepen 3 tot 8.
STICHTSE VECHT: 15 jaar geleden heeft de Stichtse Vecht het schoolzwemmen afgeschaft. Leerlingen in de groepen 5 en 6 hadden vaak al een diploma. Wel is er een financieel vangnet, zodat iedere basisschoolleerling ook met een zwemdiploma van school gaat.
UTRECHT: In de stad Utrecht krijgen leerlingen in groep 4 een uur per week zwemles. Gezinnen met een laag inkomen kunnen het budget van de U-pas inzetten.
UTRECHTSE HEUVELRUG: Deze gemeente is een verhaal apart. In Doorn is er te weinig plek voor de gymlessen, dus wordt er gezwommen. Dit alternatief voor de sportlessen duurt tot 2016. Ook de kinderen uit het asielzoekerscentrum mogen op zwemles. De gemeente denkt dat deze doelgroep een hoger risico heeft om te verdrinken.
VEENENDAAL: Door bezuinigingen is er in 2012 een einde gekomen aan het schoolzwemmen.
VIANEN: Leerlingen uit Vianen zwemmen ook nog met de klas. Vanaf groep 4 zijn leerlingen welkom tot ze het A-diploma op zak hebben. Scholen mogen zelf bepalen of ze het zwemmen aanbieden.
WIJK BIJ DUURSTEDE: Leerlingen in het speciaal onderwijs zwemmen met hun klas. Ook voor reguliere scholen is dit mogelijk, alleen maken deze er geen gebruik van. Probleem ligt op de loer: het zwembad gaat sluiten.
WOERDEN: In Woerden betekenden bezuinigingen het einde van het schoolzwemmen.
WOUDENBERG: In Woudenberg is er geen schoolzwemmen meer. De gemeente kent wel een bijdrage voor lage inkomens.
ZEIST: In Zeist bepalen de scholen zelf of ze willen zwemmen. De school betaalt zelf.
In Nederland is het aantal personen dat verdronken is sinds de jaren zeventig drastisch gedaald. Tussen 2010 en 2014 overleden volgens het CBS 17 mensen tussen de 5 en 15 jaar oud als gevolg van verdrinking.

Tweederde van gemeenten biedt geen schoolzwemmen aan

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.