Spoedberaad over verwarde man Amersfoort

© AS Media
AMERSFOORT - Woningbouw, politie en gemeente in Amersfoort hebben donderdagochtend op het gemeentehuis overlegd over de situatie met de verwarde man. Woensdagavond werd hij aangehouden nadat hij dreigde zijn huis aan de Kapelweg op te blazen. Volgens een woordvoerder van woningbouwvereniging De Alliantie is het nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over een oplossing.
De woningcoöperatie deelt de zorg van de buren. "Bewoners moeten zich veilig in en rondom hun woning kunnen voelen, maar wij hebben ook te maken met de wet en rechten van de bewoner."
Het huis van de man en het politiebureau werden afgezet. Acht omwonenden werden geëvacueerd en moesten de nacht elders doorbrengen. "We onderzoeken wat we kunnen doen", zegt een woordvoerder van woningbouwvereniging De Alliantie. Volgens de woordvoerder hebben ze hierbij te maken met de wet en rechten van de bewoner. "Maar we willen ook de huurders in de omgeving beschermen."

VOORKOMEN

Een familielid van de man laat aan RTV Utrecht weten dat de man al heel vaak aangegeven heeft dat hij hulp wil. "Ik verwijt de hulporganisaties dat ze niet goed met hem om zijn gegaan."
"Het is zeer zorgwekkend en onaangenaam voor iedereen dat deze man twee keer in korte tijd zoveel ophef veroorzaakt. Ik begrijp dat dit vragen oproept", reageert Ad Meijer, fractievoorzitter van SP in Amersfoort. "We zullen eerst de zaken op een rijtje moeten hebben. Hoe is het beleid geweest en hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?"
"Die meneer zou hebben aangegeven hulp te willen, dit was een schreeuw om aandacht. Nu de zorg meer wordt ingeperkt, zul je vaker dit soort gevallen gaan tegenkomen. Het is een negatieve ontwikkeling dat mensen verstoken blijven van hulp", zegt Barts Huijdts van D66. Honderd procent veiligheid bieden is nooit mogelijk, vindt hij. "De burgemeester kan niet ingrijpen zolang er geen direct gevaar dreigt."

BENZINE

De man zou woensdag na vijf dagen ziekenhuis weer zijn thuisgekomen. Op 6 augustus dreigde de man ook al zijn woning op te blazen. Toen troffen agenten een op een vuurwapen lijkend voorwerp en een fles benzine aan in zijn huis. Een arrestatieteam haalde hem toen uit zijn woning. Omliggende woningen werden uit voorzorg ontruimd en de straat werd afgezet.
Of hij woensdagavond ook concreet met een explosie heeft gedreigd, kon de politie woensdagavond niet met zekerheid zeggen. Wel is er contact geweest met de man, waarna de hulpdiensten massaal uitrukten en rekening hielden met explosiegevaar.

De verwarde Amersfoorter werd woensdag opnieuw aangehouden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.