OM: Cel voor Leusdense GBL-dealer

LEUSDEN - Tegen een man uit Leusden is een celstraf geëist voor handel in GBL, een grondstof voor GHB. De 37-jarige verdachte verdiende er volgens justitie meer dan zes ton mee.
De man zelf zegt dat hij handelt in schoonmaakmiddelen. GBL wordt in heel specifieke gevallen gebruikt voor de schoonmaak in grote industrieën.
Schoonmaakmiddelen met een heel hoog gehalte GBL (gammabutyrolactone) zijn geschikt om drugs van te maken. Door het schoonmaakmiddel te vermengen en te verwarmen met gootsteenontstoppers ontstaat de partydrug GHB.
In pure vorm is GBL nog sterker dan GHB. Onverdund krijgen gebruikers blaren in de mond en ernstige beschadigingen van maag en slokdarm, stelt verslavingscentrum Jellinek.
De verdachte viel vorig jaar voor het eerst op tijdens Brothers Open Air bij het Henschotermeer. Hij werd gezien bij de toiletten, waar hij zichzelf verdacht ophield. Bij fouillering werd drugs bij hem gevonden. In het bedrijfspand van de man werd volgens justitie ook nog een liter GHB gevonden in een keukenkastje.
De Leusdenaar had twee bedrijven waarmee hij de GBL verhandelde. Zijn klanten leverde hij bijna zuivere GBL met spuit volgens justitie. Ze konden het buiten kantooruren op parkeerplaatsen afnemen, stelt de aanklager. Bovendien zou de Leusdenaar de flessen voor veel hogere prijzen hebben verkocht dan het middel eigenlijk waard is.
De officier eiste donderdag anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.