Anton Geesink vijf jaar dood

UTRECHT - Het is precies vijf jaar geleden dat Anton Geesink overleed. De Utrechtse judolegende stierf destijds na een kort ziekbed. Niet alleen in zijn eigen stad werd uitgebreid stilgestaan bij zijn dood, de gehele internationale sportwereld herdacht Geesink.
De Utrechter werd op 6 april 1934 geboren in Utrecht. In zijn lange carrière veroverde hij 21 Europese titels en twee wereldtitels (1961 en 1965). In 1964 won hij in Japan, het land dat tot dan toe de judosport domineerde, Olympisch goud. Judo stond voor het eerst op het programma als demonstratiesport.
Behalve als judoka boekte hij ook successen in het Grieks-Romeins worstelen. Hij werd in 1957, 1958, en 1959 Nederlands kampioen. De judoka uit Wijk C werd vier keer verkozen tot Sportman van het jaar. Vanaf 1987 was Geesink verbonden aan het Internationaal Olympisch Comité.
RTV Utrecht maakte in samenwerking met omroep Max en Het Utrechts Archief een documentaire over de judoreus. De documentaire 'Anton Geesink. Man met een missie' vertoont uniek beeldmateriaal uit het persoonlijk archief van de sporter. Het Utrechts Archief stelde dit privémateriaal beschikbaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.