Zeehond uit Utrechtse gracht maakt het goed

UTRECHT - De zeehond die donderdagavond in de Utrechtse Weerdsingel zwom, maakt het goed. Het vrouwtje is gezond, fit en eet voldoende. Mogelijk wordt ze volgend weekend al weer uitgezet bij Texel of Terschelling.
Het gaat om een zogenoemde ringelrob die uit de Noordelijke IJszee komt, de grote oceaan rondom de Noordpool. "Het gaat best wel goed met haar", zegt verzorger Jaap van der Hiele van A Seal, de organisatie die de zeehond opving.
Het is nog een raadsel hoe het diertje, dat vermoedelijk zo'n twee à drie maanden oud is, in de Utrechtse gracht belandde. Volgens Van der Hiele is het wel uitzonderlijk maar ook weer niet héél vreemd dat de zeehond in de Utrechtse grachten rondzwemt.
De kans is groot dat ze via rivieren en sluizen in de Weerdsingel belandde in plaats van dat iemand haar in de gracht heeft gegooid. Waarschijnlijk is ze via het Noordzeekanaal of het IJsselmeer in de binnenlandse wateren beland.

AANSPOELCIJFERS

Sinds het jaar 1879 is het 36 keer voorgekomen dat een ringelrob aanspoelde in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Ecomare, de zeehondenopvang op Texel.
De laatste keer dat het gebeurde was in oktober 2013, toen spoelde een jong vrouwtje aan op Vlieland. De diertjes belanden wel vaker in Europa, er is zelfs een keer een ringelrob gezien in Portugal.

Reportage over de zeehond donderdagavond kort nadat ze gevonden werd

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.