Utrecht heeft kleinste aantal werkende bijstandsontvangers

UTRECHT - Utrecht heeft samen met de drie andere grote steden het kleinste percentage werkende bijstandsontvangers. Hoewel de arbeidsmarkt herstelt, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het aandeel bijstandsontvangers met een baan verschilt per gemeente. Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben met 8 tot 9 procent het kleinste percentage werkende bijstandsontvangers. In Apeldoorn, Emmen, Zwolle en het Westland is met 14 procent het aantal het hoogst.

COMBINATIE

Een op de tien bijstandsgerechtigden heeft een betaalde baan. Zij krijgen een aanvullende bijstandsuitkering. Naarmate iemand langer in de bijstand zit, komt de combinatie van baan en bijstandsuitkering minder voor.
In de eerste twee kwartalen van dit jaar groeide het aantal mensen met een bijstandsuitkering tot 447.000. Dat zijn er 5000 meer dan in het eerste kwartaal.

GROEI

De groei van de uitkeringen gaat wel minder snel. Er kwam 4 procent meer bij. In 2013 groeide het aantal met 8 procent en vorig jaar ruim 6 procent.
Bij de 45-plussers neemt het aantal bijstandsgerechtigden het meest toe, bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.