ANBO: Feestbegroting kabinet treft ouderen hard

WOERDEN - De feestbegroting van het kabinet gaat niet op voor iedereen. Een aantal van de 'wegpoetsmaatregelen' treft ouderen juist extra hard, denkt ouderenbond ANBO in Woerden. De stukken belandden vrijdag via RTL Nieuws op straat.
In eerdere ramingen zouden ouderen en uitkeringsgerechtigden koopkracht verliezen, maar volgens de uitgelekte prinsjesdagstukken gaan ze er -net als werkend Nederland- op vooruit.
"De uitgelekte cijfers wekken de schijn dat ouderen nu opgelucht adem kunnen halen. Dat is helaas zeker niet voor alle ouderen waar", zegt ANBO-directeur Liane den Haan vrijdag. "Er is nog steeds een zeer kwetsbare groep die fors gaat inleveren: senioren met een klein pensioen die nu vanaf 1 januari 2016 een belast vermogen krijgen."
De wegpoetsmaatregelen noemt ze een stap in de goede richting van het kabinet, maar nog steeds onvoldoende. "Het kabinet kon er niet omheen om in elk geval de minnen weg te poetsen, maar nu wordt het kleine beetje beweging richting senioren als grote daad neergezet", aldus De Haan.
"De werkelijkheid is weerbarstiger. Na jaren achteruitgang in koopkracht blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde groepen ouderen zelfs zorg gaan mijden omdat ze de kosten niet meer aankunnen."
"De verlaging van de inkomstenbelasting heeft voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld senioren met alleen AOW of AOW met een klein pensioen, geen enkel effect. Zij betalen immers geen belasting."
Over de hele linie zouden huishoudens er gemiddeld 1,4 procent op vooruitgaan. Eerder ging het kabinet nog uit van een een stijging van 1,1 procent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.