Castellum Hoge Woerd opent deuren in Leidsche Rijn

LEIDSCHE RIJN - In het Utrechtse Leidsche Rijn opende zondag het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd, precies op de plek waar 2000 jaar geleden een Romeins fort stond.
Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectuursudio Skets, waarbij er een houten omwalling is gemaakt van zes meter hoog, de hoogte die ook het oude fort had. De wal ligt rond een binnenterrein dat de afmeting heeft van een voetbalveld. Ook zijn er vier robuuste toegangspoorten met tien meter hoge torens.

SCHIP

Verder bijzonder aan het museum is dat er een Romeins schip is te zien dat in 1997 in De Meern werd ontdekt. Het binnenvaartschip bleef lang uit beeld vanwege het conservatieproces. Het heeft daarvoor jarenlang in een bad moeten liggen waarin een chemische stof de plaats van het water innam.
Het schip werd rond 150 na Christus gebouwd en is tot ongeveer het jaar 190 in gebruik gebleven. De vondst maakte duidelijk dat het als gevolg van een ongeluk is vergaan. Opvallend aan de ontdekking is dat er veel gebruiksvoorwerpen omheen werden gevonden die meer over het leven van weleer duidelijk maken.
"Het is eigenlijk een tijdscapsule'', zegt stadsarcheoloog Erik Graafstaal. "In de kajuit met een keukentje en een klein slaapvertrek werden persoonlijke eigendommen gevonden, zoals schoenen, meubels en gereedschappen."

INTERACTIE

In het museum maakt de bezoeker verder op een interactieve manier kennis met het verhaal van de Romeinse grens die door Midden-Nederland liep. Er is een theater met 229 zitplaatsen, een centrum voor natuur- en milieueducatie en er is een café-restaurant.
De hele maand september staat in het teken van de opening, met veel theatervoorstellingen, rondleidingen, workshops, lezingen en filmvertoningen. Volgens de organisatie is er een programma voor jong en oud.
Filmmaker Frank du Mosch maakte een documentaire over de ontwikkeling van het Castellum en die was het hele weekend te zien op RTV Utrecht.

28-08: Romeins schip in Castellum Hoge Woerd
Castellum Hoge Woerd opent deuren in Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.