Meer bewaking op treinen en stations

PROVINCIE UTRECHT - Internationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt. Politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Dat zegt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het is onbekend om welke stations het precies gaat, maar de internationale treinen stoppen in onze regio in Utrecht en in Amersfoort.
Van der Steur praatte zaterdag in Parijs met collega's uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen.

DREIGINGSBEELD

Nederland en België gaan ook vaker samen controleren in treinen. "Intensivering van de veiligheidsmaatregelen past in het huidige dreigingsbeeld, maar moet de samenleving niet ontregelen", voegde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, er aan toe.
Aanleiding voor het overleg is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs vorige week vrijdag. Een man werd overmeesterd toen hij met een kalasjnikov en enkele messen uit het toilet kwam gestormd.

AANSLAG

Volgens Van der Steur zal de verscherpte bewaking die al was ingesteld na de poging tot een aanslag in de Thalys nu verder worden voortgezet. Verder hebben de ministers afgesproken dat de betrokken landen beter informatie gaan uitwisselen en dat dit ook meer gestandaardiseerd wordt. Dat is nodig omdat voor de man die de aanslag wilde plegen wel gewaarschuwd was, maar hij niet tegengehouden werd.
Verder gaan de Europese verkeersministers bekijken of treinkaartjes op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden gehouden. Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. De verkeersministers spreken daar in oktober over verder.

EUROPA

Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.