Protestactie tijdens opening Academisch Jaar Utrecht

UTRECHT - Minister Jet Bussemaker opende maandag het Academisch Jaar in de Utrechtse Domkerk. Tijdens haar rede ging ze in op het thema 'Dare to dream', het thema voor het Academisch Jaar 2015-2016.
De VAWO, de vakbond voor de wetenschap, greep de opening van het Academisch Jaar aan om te protesteren. De wetenschappers vinden het zorgelijk dat universiteiten steeds meer werken met tijdelijke contracten. Volgens universitair docent Marijtje Jongsma komt het wetenschappelijk onderwijs en wetenschappelijk onderzoek daardoor in het geding.

STUDENTEN

Ook studenten protesteerden tijdens de opening van het academisch jaar. Zij zijn tegen de bezuinigingen op de studentensport in Utrecht. "De verenigingen zijn bang voor teruglopende ledenaantallen, omdat ze nu hun contributies moeten verhogen. Sommige kleine verenigingen vrezen zelfs voor hun voortbestaan", aldus Pijke Dorrestein van VIDIUS studentenunie.
Op bijna alle Nederlandse universiteiten werd maandag het academisch jaar geopend. Staatssecretaris Sander Dekker opende het nieuwe jaar bij de studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven. Koning Willem-Alexander maakte zijn opwachting op de Haagse Hogeschool. Alleen de VU in Amsterdam opent het nieuwe collegejaar op dinsdag.
De SP heeft Kamervragen over de contracten bij de universteiten aangekondigd.

De VAWO over de protestactie
Opening Academisch Jaar Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.