Moordenaar Borst kreeg bewijs van goed gedrag

BILTHOVEN - Justitie zag in 2011 geen gevaar in Bart van U., de vermoedelijke moordenaar van Els Borst en zijn zus.
Van U. kreeg van justitie een bewijs van goed gedrag om lid te kunnen worden van een schietvereniging. Zijn wapenvergunning was toen al ingetrokken en hij stond ook nog eens op de zwarte lijst van de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA). Dit blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Brandpunt.
Van U. was tot november 2009 lid van schietvereniging Contact Oud Mariniers Rotterdam. Daar werd hij geroyeerd omdat de korpschef van regiopolitie Rotterdam-Rijnmond zijn wapenvergunning vanwege psychische problemen niet had verlengd. Meteen daarna plaatste de KNSA hem op een zwarte lijst, meldt Brandpunt.
Een jaar later, in april 2010, meldde Van U. zich wederom verward bij de politie van Rotterdam. Die noteerde toen dat er "nooit meer aan Van U. een vergunning voor wapenbezit mag worden gegeven".
In oktober 2011 probeerde Van U. opnieuw lid te worden van de Rotterdamse schietvereniging. Hij overlegde de verplichte VOG (een zogenoemde Verklaring Omtrent het Gedrag) die meldt dat de minister een onderzoek naar hem heeft gedaan. In de VOG staat dat:
"gelet op het risico voor de samenleving in verband met het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd en na afweging van het belang van betrokkene, niet is gebleken van bezwaren tegen betrokkene".
De KNSA besloot, ondanks de VOG, Van U. op de zwarte lijst te handhaven, waardoor nieuw lidmaatschap van de Rotterdamse schietclub automatisch werd geblokkeerd. KNSA-directeur Sander Duisterhof zegt in Brandpunt over de VOG: "Het is nogal wat. Het blijkt een hele marginale toetsing te zijn geweest. Gelukkig houden we een zwarte lijst bij. Daar staan mensen op die in onze ogen absoluut geen lid mogen worden van een schietvereniging. Een belletje met ons en we hadden dat kunnen vertellen. Nu we weten wat er is gebeurd, ben ik blij dat we het lidmaatschap hebben kunnen tegenhouden."
Sinds twee maanden mag justitie ook politiedossiers raadplegen bij het verstrekken van een VOG. Tot dat moment kon men alleen bij het Justitieel Documentatie Systeem terecht. Omdat Van U. in 2011 geen strafblad had, stond hij daar niet vermeld. Dinsdag 8 september buigt de rechtbank zich voor het eerst over de zaak Borst.
De reportage over Van U. is dinsdagavond 1 september te zien in Brandpunt van de KRO-NCRV, NPO 2, 20.25 uur

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.