Gláucio en Márcia vertrokken uit detentiecentrum Zeist

ZEIST - De Angolese tieners Gláucio (13) en Márcia (18) zitten niet langer in het detentiecentrum in Zeist. Bij de hoofdingang stonden zo'n tweehonderd belangstellenden, waaronder vrienden, vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties, politici en journalisten. Gláucio en Márcia verlieten het complex maandagavond echter via een andere uitgang.
Aan het einde van de middag werd bekend dat de broer en zus niet worden uitgezet. Ze mogen met hun moeder in Nederland blijven. De vader moet Nederland wel verlaten. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigd.
Het gezin werd afgelopen vrijdag in Zeist vastgezet om uitgezet te worden. De kinderen kregen eerder geen kinderpardon, omdat hun vader mogelijk betrokken is geweest bij oorlogshandelingen in Angola.
Gláucio is in Nederland geboren en Márcia was drie jaar toen zij naar Nederland kwam. Beiden kinderen zijn nooit in Angola geweest en spreken de taal niet. De verontwaardiging over de dreigende uitzetting van het gezin was groot. De Kinderombudsman noemde de uitzetting "onacceptabel".
Martine Goeman van Defence for Children is opgelucht en zeer gelukkig met het besluit van de staatssecretaris. "Dit besluit getuigt van respect voor de kinderrechten van Márcia en Gláucio. We hopen dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen en ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Márcia en Gláucio zijn op en top Nederlanders en horen hier. Ze kunnen nu hun leven voortzetten en bouwen aan een toekomst in ons land."
Een geplande protestbijeenkomst bij het detentiecentrum in Zeist werd maandagavond snel veranderd in een kinderrechtenfeestje van Defence for Children. Het Utrechtse Kamerlid Linda Voortman sprak de menigte in tranen toe. Ze is blij dat de tieners kunnen blijven.

Kinderrechtenfeestje bij detentiecentrum Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.