NS'ers bang voor kankerverwekkend chroomverf

UTRECHT - Niet alleen bij Defensie is verf met de mogelijk kankerverwekkende stof chroom-6 gebruikt. Ook treinen van de NS zijn ermee geschilderd, zegt vakbond FNV. Dat meldt dagblad Trouw.
Zeker duizend personen zijn in de loop der jaren aan de verf blootgesteld, aldus Trouw. Het Utrechtse Nedtrain, de onderhoudsafdeling van de NS, heeft inmiddels maatregelen genomen om het risico te beperken. Zo zijn handschoenen en mondkapjes vervangen door beschermende kleding.
FNV kwam op het spoor van de verf nadat bezorgde werknemers bij de vakbond hadden aangeklopt. De bond heeft een onderzoek ingesteld, maar het is nog niet duidelijk of er mensen ook ziek zijn geworden van de verf. Op 8 september organiseert FNV Spoor een bijeenkomst voor leden die zich zorgen maken.
De Nederlandse Spoorwegen laat weten de kankerverwekkende niet actief te gebruiken bij het onderhoud van treinen. De verf komt wel voor in verflagen van oude treinen, maar levert geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen, aldus het spoorbedrijf.
De verf met de kankerverwekkende stof chroom-6 werd ook gebruikt op werkplaatsen van Defensie, onder meer op de Tankwerkplaats in Leusden en Vliegbasis Soesterberg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.