Verzekeraar blokkeert smartphone automobilisten

UTRECHT - De Utrechtse verzekeraar a.s.r komt met een app die de smartphone blokkeert als er sneller dan 15 km per uur wordt gereden. De Rij Veilig-app meet met behulp van een gps-functie de snelheid van het voertuig. Ook brommerrijders en fietsers kunnen de app gebruiken.
De helft van alle Nederlanders heeft volgens a.s.r een smartphone. Die wordt vaak gebruikt om ook achter het stuur binnenkomende berichten te lezen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Onderzoek wijst volgens de verzekeraar uit dat bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid is, vaak door het bedienen van een telefoon.
De app schakelt zichzelf automatisch in als de snelheid boven de 15 kilometer per uur komt. Afleidende sociale media, sms, internet en handheld bellen worden dan geblokkeerd. Er kan nog wel handsfree worden gebeld en ook de navigatie blijft beschikbaar.
Bij stilstand wordt de blokkering opgeheven en komen alle berichten weer binnen. Inzittenden en passagiers in het openbaar vervoer kunnen de app in de passagiersmodus zetten om de blokkering op te heffen. a.s.r. zegt dat er geen data wordt gedownload en dat de app op geen enkele manier verbonden is met een polis.
De gratis app is vanaf woensdag beschikbaar voor Android-gebruikers. De iPhone levert voor a.s.r. problemen op omdat het syteem van Apple apps andere apps niet mogen blokkeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.