Aboutaleb: Meer macht voor grote steden

UTRECHT - Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam wil dat grote steden, waaronder Utrecht, veel meer te zeggen krijgen. Ook zou er meer geld voor moeten worden uitgetrokken en er zou een minister voor Grote Steden en Metropoolregio's moeten worden aangesteld. Dat zei hij tijdens de zevende H. J. Schoo-lezing in Amsterdam.
In de lezing geeft de burgemeester zijn visie op de toekomst van Nederland, waarin steden en gemeenten het veel meer voor het zeggen krijgen. Aboutaleb signaleert een nieuwe stedelijke revolutie en daar zou het beleid aan moeten worden aangepast.
"De bestuurlijke structuur van Nederland is een piramide, met bovenin het Rijk en onderin de lokale overheden, Mijn voorstel is om die piramide om te keren, met bovenin de lokale overheid met gemeenten en vooral de steden van de toekomst", aldus Aboutaleb. De creativiteit en economische kracht zit wat hem betreft in de stedelijke regio's.

INVESTERINGEN

De regering moet de regio's ondersteunen om de competitie met andere landen te kunnen blijven aangaan. Daarvoor moet geïnvesteerd worden in openbaar vervoer, onderwijsinstellingen en culturele voorzieningen met een grote aantrekkingskracht.
"Niet te ideologisch denken, maar praktisch", zegt de Rotterdamse burgemeester. "Doen wat nodig is. Geen bestuurslagen in stand houden, omdat we er zo aan gehecht zijn. Als we in grotere economische eenheden moeten denken, moeten we dat doen."
Eerder kwam al de Atlas voor Gemeenten met een plan om gebieden samen te voegen en die onder leiding van een stad meer macht te geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.