Tv-spektakel The Passion naar Amersfoort

AMERSFOORT - Het Bijbelse spektakel The Passion strijkt volgend jaar maart neer in Amersfoort, waarschijnlijk op het Eemplein. "De stad Amersfoort is een prachtig decor voor The Passion 2016", zei EO-directeur Arjan Lock woensdag. Burgemeester Bolsius is verguld met de keuze van de EO voor zijn stad.
De kosten voor het evenement bedragen 225.000 euro. Het geld komt uit een speciaal fonds voor evenementen. Een aantal raadsleden heeft kritiek op de investering. De stad moet immers flink bezuinigen en stond tot eind juni nog onder preventief financieel toezicht van de provincie.
Met de keuze voor Amersfoort viel een aantal andere steden af, waaronder Den Helder. "Amersfoort wil enthousiast meewerken en heeft een prachtige binnenstad. We hebben als organisatie een groot aantal voorwaarden op ons lijstje, waaronder de geschiktheid van het plein en bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften", zegt Lock.
"Amersfoort is een mooie stad en kent een groot aantal geloofsgemeenschappen", motiveert Lock de keuze voor Amersfoort. "Wij vinden het geweldig als al deze verschillende gemeenschappen en kerken aanhaken bij The Passion. Op die manier wordt het paasverhaal breed gedragen en verteld."
De EO-directeur is verbaasd over het succes van The Passion. "In 2011 vroegen we ons nog af of een eigentijdse muzikale vertelling van het paasverhaal wel zou aanslaan bij kijkers en bezoekers, maar ieder jaar staan de pleinen vol en stijgen de kijkcijfers", zegt Lock. "We zijn als omroep erg blij met deze enorme reikwijdte. We vertellen daarmee het belangrijkste verhaal uit de Bijbel."

UITDAGING

"Het is voor Amersfoort een enorme uitdaging om dit grote live-event in de stad te ontvangen", zegt burgemeester Bolsius. "Miljoenen mensen bekijken de vertelling thuis, terwijl tienduizenden naar de stad komen om het van dichtbij mee te maken. Ook voor veel Amersfoorters is het een unieke gebeurtenis in hun eigen stad."
Het evenement valt samen met de herdenking van de vele vluchtelingen uit België, die tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleven nabij Amersfoort. In de uitvoering van The Passion worden verwijzingen naar deze gebeurtenis opgenomen, waardoor het evenement en de herdenking bij elkaar komen.
Eerdere edities van The Passion werden gehouden in Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Enschede. De zesde editie wordt gehouden op Witte Donderdag 24 maart 2016. Het is nog niet duidelijk welke artiesten in Amersfoort gaan optreden.

KRITIEK

Er is overigens ook kritiek op de komst van The Passion naar Amersfoort. Zo vinden sommige gemeenteraadsleden dat het evenement te veel geld kost, zeker in een tijd dat de stad fors moet bezuinigen.
Citymarketeer Roeland Tameling denkt ook dat dat geld beter besteed had kunnen worden. Hij vindt dat Amersfoort beter zelf iets had kunnen verzinnen dat bij de stad past in plaats van een evenement 'in te kopen' dat volgend jaar weer ergens anders wordt georganiseerd.

Burgemeester Bolsius verguld
Tv-spektakel The Passion naar Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.