PKN: Asielzoekers in conferentiecentrum Hydepark Doorn

DOORN - Protestantse Kerk Nederland (PKN) heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie aangeboden om asielzoekers te huisvesten in het Roosevelthuis op landgoed Hydepark in Doorn. PKN wil ook leegstaande kerken aanbieden om het huisvestingsprobleem voor asielzoekers op te lossen.
Dat heeft Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, woensdagmorgen gezegd. Volgens Werkman staat het Rijksmonument Hydepark leeg en hoeft Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) er weinig aan te doen. Dat centrum is compleet ingericht en biedt plaats aan honderd mensen.
Werkman zegt dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug niet staat te springen om meer asielzoekers op te vangen, omdat er in Leersum al een opvangcentrum zit. D66 in de gemeente roept het college van B en W toch op om op zoek te gaan naar lege panden voor de opvang van asielzoekers. Werkman roept de protestantse kerken op actief mee te zoeken naar ruimte.

ONDERDAK

"We weten dat veel kerkelijke gemeenten hierin hun verantwoordelijkheid willen nemen. Dat heeft de kerk eerder ook en met succes gedaan bij de opvang van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië en de Vietnamese bootvluchtelingen. Toen kregen vluchtelingen zelfs bij mensen thuis onderdak. We vinden dat ook onze plicht", aldus Werkman.
In een verklaring laat de religieuze organisatie weten achter de plannen van Eurocommissaris Frans Timmermans te staan die een humanitair visum wil instellen. Kerk in Actie, de hulporganisatie van de Protestantse Kerk, komt al langer op voor vluchtelingen.

Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, over vluchtelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.