BN'ers in de bres voor vluchtelingen; NPO overweegt TV-actie

PROVINCIE UTRECHT - Bekende Utrechters roepen op om met elkaar iets te doen aan de Europese vluchtelingencrisis. Ze maken onderdeel uit van een groep bekende Nederlanders die donderdag een paginagrote advertentie in De Telegraaf plaatste. Presentatoren, actrices, zangers, sporters en bestuurders vragen zich daarin af: "Wat kunnen we doen?"
"De werkelijkheid gaat ons voorstellingsvermogen te boven", valt te lezen in de advertentie. "Maar we willen ons in ieder geval niet neerleggen bij passiviteit. Laten we vanuit samenleving en politiek samen optrekken. Laten we niet langer stil zijn maar alle wijsheid en compassie inzetten voor het bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep worden gedaan."
Onder de advertentie staan ruim honderd namen, zoals RTL-presentatrice Wendy van Dijk uit Nigtevecht en de Utrechtse cabaretier Claudia de Breij. Ook de Utrechtse KRO-NCRV-coryfee en zanger Joris Linssen heeft het pamflet ondertekend. Datzelfde geldt ook voor Joop en Janine van den Ende uit Baarn.

SPONTAAN

Theatermaker en acteur Gable Roelofsen en advocaat Hendrik-Jan Biemond zitten achter de advertentie. "Het is heel spontaan ontstaan", licht Roelofsen toe. "We willen heel graag iets aan de toon veranderen en we willen uiting geven aan de onmacht die bij veel mensen leeft."
"We zijn onze netwerken in gaan zetten en toen bleek dit gevoel bij heel veel mensen te leven. We hopen met elkaar de politici en de publieke opinie zover te krijgen dat er op een menselijkere manier over wordt gesproken en wat aan het probleem kan worden gedaan", aldus Roelofsen.

TV-ACTIE

Omroepen voeren momenteel druk overleg met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) over een gezamenlijke aanpak of actie op radio en televisie rond de vluchtelingencrisis in Europa. Dit zei Shula Rijxman van de raad van bestuur van de NPO donderdag.
De NPO overlegt met omroepen op welke manier ze op radio en televisie kunnen bijdragen aan het initiatief van presentatoren, actrices, zangers, sporters en bestuurders, die in de advertentie aangeven dat ze niet passief willen toekijken.

VLUCHTELINGENOPVANG

Ook veel maatschappelijke organisaties mengen zich in de discusie rondom de opvang van vluchtelingen. Zo opperde de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) om vluchtelingen op te vangen in een van zijn leegstaande gebouwen in Hydepark in Doorn. De kerkorganisatie heeft opgeroepen om te zoeken naar meer geschikte leegstaande gebouwen.
In Woerden springt Progressief Woerden in de bres voor asielzoekers uit Syrië en Irak. De gemeente moet er volgens de partij alles aan doen om vluchtelingen onder te brengen. De fractie wil weten welke leegstaande kantoorpanden en huizen geschikt zijn voor opvang en of er tijdelijke containerwoningen kunnen komen. Wel dringt de partij erop aan dat vluchtelingen goed worden verdeeld over de dorpen en wijken binnen de gemeente.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.