Minder misdaad, wel meer fietsendiefstallen in Utrecht

UTRECHT - In Utrecht is de totale misdaad het afgelopen halfjaar met 11 procent flink afgenomen. Wel nam het aantal meldingen van jongerenoverlast toe en ook werden er meer fietsen (1980 in totaal) als gestolen geregistreerd in de eerste zes maanden van 2014. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.
In de stad was er vooral een daling te zien op het gebied van woninginbraak en bedrijfsinbraken. Volgens cijfers van de politie namen die met respectievelijk 36 en 23 procent af ten opzichte van 2014. In de eerste zes maanden ging het om 779 woninginbraken waarvan 544 geslaagd. 399 bedrijven werden leeggeroofd.
De gemeente zegt dat de doelstellingen om zaken als woninginbraken terug te dringen zijn gehaald, maar dat het een lastig is om inbraken onder controle te krijgen. "Die worden gepleegd door een grote en diverse groep daders", zegt de gemeente. Bovendien is de buit makkelijk te verkopen en zijn ramen en deuren vaak niet goed afgesloten, aldus het stadsbestuur.
Ook het aantal straatroven nam fors af. Van 148 in het eerste halfjaar van 2012 naar 80 in 2014. Die vonden vooral in de binnenstad van Utrecht plaats. De stad steekt overigens positief af tegen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, waar het aantal straatroven veel hoger ligt.
Het aantal overvallen nam procentueel met 25 procent fors toe, maar in absolute aantalen gaat het om 15 incidenten. In de eerste helft van 2014 waren dat er 12, maar in 2012 werden er nog 19 meldingen van overvallen gedaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.