"Gemeente kan beheer overlastpanden Amsterdamsestraatweg overnemen"

UTRECHT - De gemeente Utrecht moet gebruik maken van nieuwe wetgeving om 'foute' ondernemers aan de Amsterdamsestraatweg te verbannen. Dat zegt onderzoeker en overlastspecialist Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen in het AD.
Uit onderzoek van de krant en het Radio 1-programma Argos blijkt dat veel ondernemers die door de gemeente worden bestraft hun illegale praktijken later gewoon voortzetten aan de Amsterdamsestraatweg, onder een andere naam bijvoorbeeld. Probleem is ook dat veel panden een bestemming dienstverlening hebben.
Onderzoeker Vols wijst erop dat het sinds dit jaar mogelijk is om als gemeente een pand tijdelijk over te nemen als er sprake is van langdurige overlast of criminaliteit. Rotterdam experimenteert hier al mee.
De gemeente noemt de nieuwe wetgeving interessant. Sinds juni dit jaar heeft het stadsbestuur een beleidsregel vastgesteld waardoor het mogelijk is het beheer van een pand tijdelijk over te nemen. "Dat is ingrijpend. We doen dat niet zomaar", zegt een woordvoerder in de krant.
De Amsterdamsestraatweg kampt al decennia met overlast en criminaliteit. Alleen al dit jaar werden er twaalf panden gesloten vanwege illegale gokpraktijken of prostitutie.
De uitzending van Argos was zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur geheel gewijd aan deze problematiek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.