Prijzen voor taalwetenschappers Universiteit Utrecht

UTRECHT - Taalwetenschappers van de Universiteit Utrecht zijn in de prijzen gevallen voor het beste artikel en het beste proefschrift. De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde reikt jaarlijks prijzen uit voor de beste masterscriptie, het beste academische artikel en het beste proefschrift.
De vrijdag gepromoveerde Anne-France Pinget, alumna Marjolein Rotteveel en hoogleraar Hans Van de Velde ontvangen de prijs voor het beste artikel. De drie schreven een stuk over Standaardnederlands.

UITSPRAAK

Hoewel Standaardnederlands vaak verondersteld wordt accentloos te zijn, blijkt uit experimenten van de auteurs dat Nederlanders goed in staat zijn om aan iemands uitspraak te horen uit welke streek deze persoon komt. Dat van mensen uit de Randstad wordt als 'standaard' gekarakteriseerd.
Hoogleraar Koen Sebregts viel in de prijzen met zijn proefschrift over de vele manieren waarop de 'r' wordt uitgesproken in de grote steden van Nederland en Vlaanderen. Er blijken niet alleen grote verschillen tussen sprekers uit verschillende steden te zitten, maar ook tussen ouderen en jongeren en tussen mannen en vrouwen.
De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kent haar academische jaarprijzen het ene jaar toe op het gebied van de Nederlandse taalkunde en het volgende jaar op het gebied van letterkunde. De winnaars van het beste artikel krijgen vijfhonderd euro prijzengeld, Segbrets wint zevenhonderdvijftig euro.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.