Drakenbootraces in Leidsche Rijn en Nieuwegein

LEIDSCHE RIJN - Zondag wordt voor de 7e keer het Drakenbootfestvial in de Haarrijnseplas in Leidsche Rijn gehouden.
De teams die meedoen aan de Drakenbootrace komen veelal uit Leidsche Rijn en omgeving. Zoals elk jaar doen veel buurtteams, vriendenteams, maar ook bedrijventeams mee aan de race. Volgens voorzitter André Terpstra is de drakenbootrace 7 jaar geleden in het leven geroepen, want "Er mocht in Leidsche Rijn wel wat meer gebeuren om de mensen met elkaar te verbinden."

NIEUWEGEIN

Op dezelfde dag vindt er ook in Nieuwegein een Drakenbootrace plaats. Daar varen de deelnemers op het Merwerdekanaal bij de Herenstraat in Jutphaas. Eén van de deelnemers is burgemeester Frans Backhuijs. Hij vaart mee op de boot van de gemeente.
Een drakenboot is 12.5 meter lang en 1 meter breed. In de boot zitten 16 peddelaars, een trommelaar en een stuurman. De teams moeten ongeveer 250 meter afleggen. Aan het einde van de dag wordt bekendgemaakt wie gewonnen heeft.
Drakenbotenraces zijn zo'n 2000 jaar geleden ontstaan in China als een vruchtbaarheidsritueel. De bootraces moesten regen oproepen voor de gewassen. Drakenbootvaarders zijn volgens Terpstra in China te vergelijken met topvoetballers in Nederland.

Interview met de voorzitter van het Drakenbootfestival in Leidsche Rijn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.