Oproep: Utrechtse initiatieven voor vluchtelingen

PROVINCIE UTRECHT - RTV Utrecht brengt regionale initiatieven voor de opvang van vluchtelingen in kaart.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vraagt mensen die iets willen doen wel om eerst contact op te nemen. Het komt nu te vaak voor dat initiatieven sneuvelen, omdat ze op dit moment niets toevoegen.
Zo gebeurde het bijvoorbeeld dat een man met een bestelbus vol brood kwam aanrijden. "Maar aan eten hebben we geen behoefte, dat is allemaal goed verzorgd'', legt een woordvoerder van het COA uit. "We zitten te wachten op initiatieven waarmee onze bewoners zich welkom voelen.''

UTRECHT

In de regio Utrecht zijn al veel initiatieven om asielzoekers te helpen. Zo zijn er Utrechters die spullen inzamelen voor vluchtelingen in Calais en is er een Utrechtse website, waar hulp aangemeld kan worden. Het Amersfoortse CU-raadslid Simone Kennedy huisvest een vluchteling én anderen zouden graag haar voorbeeld volgen.
Ook willen veel mensen geld geven aan het COA. Maar ook dat is niet nodig, want het COA krijgt geld van de overheid. "Mensen kunnen dat geld dan beter geven aan andere hulpinstanties."

TELEURSTELLING

Via de site van het COA kunnen mensen zich met ideeën melden. "Het is echt beter om dat te doen. Vooral ook om teleurstellingen te voorkomen. We vinden de bereidwilligheid van de mensen geweldig, laat dat duidelijk zijn", zegt de woordvoerder.

COA over spontane hulp aan vluchtelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.