Bezoekersrecord Festival Oude Muziek in Utrecht

UTRECHT - Het Festival Oude Muziek in Utrecht, naar eigen zeggen het grootste oudemuziekfestival van de wereld, heeft dit keer 64.500 mensen getrokken. Zij bezochten tussen 28 augustus en zondag 6 september 225 concerten en evenementen. De organisatie spreekt van een recordeditie.
Vooral het aantal verkochte kaarten steeg, met 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Over de afgelopen zes jaar steeg het totale aantal betalende en niet-betalende bezoekers met meer dan 70 procent. Het festival ging deze 34e editie op zoek naar de Engelse ziel. Artist in residence was Lionel Meunier met zijn ensemble Vox Luminis.
"We zijn opgetogen over de artistieke kwaliteit en bonte variëteit van deze Engelse festivaleditie", zegt Festivaldirecteur Xavier Vandamme. "Utrecht herbevestigt wederom zijn roeping als plek waar de oudemuzieksector samenkomt, elkaar ontmoet en reflecteert over de toekomst. De immer groeiende publieke belangstelling is een hart onder de riem."

BEZUINIGING

Vandamme kijkt wel uit naar betere tijden op organisatorisch vlak. "De bezuinigingen die onze organisatie heeft ondergaan onder het vorige kabinet zijn te drastisch geweest. De reserves raken op, uitputting van mankracht dreigt en we nemen te grote financiële risico's. Het festival is daarom hoopvol over de plannen van het ministerie om voor onze organisatie een plek in de basisinfrastructuur te heropenen, met een financiering die past bij onze landelijke en internationale taak als rijksmuseum van de muziek."
Het Festival Oude Muziek 2016 zal plaatsvinden van 26 augustus tot en met 4 september en zal zich onder de noemer La Serenissima richten op Venetië. Gli Angeli Genève, die onder leiding van de bas Stephan Macleod het slotconcert van dit jaar verzorgden, worden in 2016 artist in residence.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.