RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Kabinet akkoord met plan regionale omroepen

UTRECHT - De dertien regionale omroepen gaan meer samenwerken. Dat is afgesproken met staatssecretaris Sander Dekker (Media).

De administratieve taken komen op ťťn plek, maar de redacties in de regio bepalen zelf nog steeds de vorm en inhoud van hun programma's. De nieuwe Regionale Publieke Omroep (RPO) wordt voor alle dertien omroepen verantwoordelijk voor personeel, financiŽn en techniek. De afspraken zijn maandag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Eind mei kwamen de regionale omroepen (verenigd in ROOS) met een plan hoe ze de toekomst in wilden gaan. Volgens ROOS-directeur Gerard Schuiteman komen de nieuwe afspraken grotendeels overeen met dat plan. "Dus we zijn tevreden." Met het geld dat de nieuwe structuur bespaart, is de 17 miljoen euro bezuiniging op te vangen.

ROOS wilde de programma's zo ver mogelijk houden van die bezuinigingen. Daar was de staatssecretaris het mee eens, laat zijn ministerie weten. Dekker: "De regionale omroep heeft een hele belangrijke functie, omdat het nieuws om de hoek of in je buurt wordt verteld. Vanuit een eigen regionale identiteit. Dat mag niet verdwijnen en daarom waardeer ik de keuze die er wordt gemaakt. Door te snijden in bestuurslagen kan geÔnvesteerd worden in
programma's."

Vernieuwing bij de regionale omroep is noodzakelijk, stelt Dekker, want net als bij de landelijke publieke omroep heeft de regio te maken met veranderend mediagebruik. Er wordt minder radio geluisterd en tv gekeken en meer gebruik gemaakt van internet en sociale media. Volgens planning moeten alle veranderingen ingaan in 2017.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht