Utrechters in actie voor vluchtelingen

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht zijn verschillende initiatieven gestart om vluchtelingen te helpen. Mensen zamelen spullen in, andere provinciegenoten nemen zelfs een asielzoeker in huis.
Dutch Parcels for Refugees is een van de Utrechtse initiatieven. Nienke Bloem en Jacoby Mensinga waren geraakt door de verhalen van vluchtelingen en besloten daarom spullen in te zamelen.
Maandag verzonden de vrouwen het eerste pakket richting de Griekse eilanden, maar inmiddels hebben ze de actie gepauzeerd vanwege de grote hoeveelheid spullen die ze tot nu toe hebben ontvangen.
Op ikwilietsdoenvooreenvluchteling.nl ververzamelt een aantal Utrechtse vrijwilligers verschillende initiatieven voor vluchtelingen. De initiatiefnemers hopen op die manier de mensen te helpen die iets willen bijdragen, maar niet weten waar ze terechtkunnen.

GASTGEZIN

Ook het Amersfoortse raadslid Simone Kennedy (ChristenUnie) draagt een steentje bij en heeft een asielzoeker in huis genomen. De politicus heeft een Facebook-pagina opgericht om Amersfoortters bij elkaar te brengen die zich hebben aangemeld bij het initiatief Gastgezin voor een vluchteling.
"Het is heel belangrijk dat je contact zoekt met de plaatselijke organisaties", zegt Kennedy over de talloze inzamelingsacties. "In elke stad is er wel een platform of netwerk die zich bezighouden met vluchtelingen. Die kunnen zeggen wat er nodig is."
PVV-Statenlid en Eerste Kamerlid René Dercksen vindt dat er een verkeerd signaal wordt afgegeven met de inzamelingsacties voor vluchtelingen. "We zien een enorme instroom van mensen uit de hele wereld, dat kunnen wij niet aan. Als we ze nu gaan behangen met allerlei pakjes en cadeautjes, dan is het hek van de dam."
Volgens de Utrechtse politicus willen de meeste Nederlanders helemaal geen vluchtelingen welkom heten, maar is voor dat geluid geen aandacht.

COA

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) deed eerder een oproep aan mensen die willen helpen om eerst contact op te nemen. Volgens de organisatie komt het nu te vaak voor dat initiatieven sneuvelen omdat ze op dit moment niets toevoegen.
Ook willen veel mensen geld geven aan het COA. Maar ook dat is niet nodig, want het COA krijgt geld van de overheid. "Mensen kunnen dat geld dan beter geven aan andere hulpinstanties."
Via de site van het COA kunnen mensen zich met ideeën melden. "Het is echt beter om dat te doen. Vooral ook om teleurstellingen te voorkomen. We vinden de bereidwilligheid van de mensen geweldig, laat dat duidelijk zijn", zegt de woordvoerder.

Utrechters in actie voor vluchtelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.