Utrechtse organisaties blij met verhoging kinderopvangtoeslag

UTRECHT - Utrechtse kinderopvangorganisaties hebben enthousiast gereageerd op de plannen van het kabinet om extra geld uit te geven voor de kinderopvangtoeslag.
Brancheorganisatie Kinderopvang in Utrecht denkt dat het extra geld naar verwachting 7000 banen extra oplevert. Dat is een goede impuls voor het herstel van de sector die de afgelopen jaren flinke klappen heeft gekregen.
"Met het extra geld verbetert de financiële bereikbaarheid van kinderopvang voor ouders en zullen meer kinderen van de opvang gebruik gaan maken." Volgens de organisatie onderstreept het kabinet het belang van kinderopvang. "Dit versterkt de economie, voor nu en in de toekomst", aldus de organisatie.
"Het zal ook bijdragen aan het realiseren van 20 procent van de kabinetsdoelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren." Daarnaast is het ook voor andere sectoren goed. Ruim 50.000 werkende ouders gaan weer gebruikmaken van kinderopvang en zijn daardoor beter inzetbaar in het arbeidsproces, berekende bureau Buitenhek in opdracht van Kinderopvang.

BOINK

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BOinK) is ook blij dat ouders straks extra geld krijgen voor de kinderopvang. Voorzitter Gjalt Jellesma hoopt wel dat het de komende vijf jaar zo zal blijven.
"Het is goed nieuws. Maar de afgelopen tijd is er ook wel voor 250 miljoen extra bezuinigd. Ouders hebben geen baat bij een 'jojo-beleid'. Ze moeten er wel zeker van kunnen zijn dat ze hun kinderen voor de komende jaren onder deze voorwaarden weer naar de opvang kunnen brengen. Het kabinet moet nu wel vasthouden aan deze koers'', zegt Jellesma.
Hij vindt het jammer dat de afgelopen jaren veel locaties zijn verdwenen. "Ik ben blij, maar we kijken ook wel bitter achterom. Er is heel veel verdwenen. Ik hoop dat er nu weer tijd en ruimte komt om op te bouwen en dan kunnen kinderen in alle rust weer twee tot drie dagen per week naar de opvang."

VERHOGING

Eerder werd bekend dat de toeslag voor kinderopvang volgend jaar omhoog gaat. Gezinnen met een gezamenlijk modaal inkomen krijgen 30 procent meer. Kosten van de impuls zijn 290 miljoen euro.
Minister Lodewijk Asscher schreef maandag aan de Tweede Kamer dat het kabinet het belangrijk vindt dat jonge ouders werk en privé goed kunnen combineren. Goede en betaalbare kinderopvang hoort daarbij, aldus de bewindsman.
Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan. Als deze kinderen drie dagen naar de buitenschoolse opvang gaan, betalen de ouders 56 euro minder, rekende het kabinet voor.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.