OM: "Bart van U. sprak Els Borst kort voor haar dood"

ROTTERDAM/BILTHOVEN - Bart van U. was vermoedelijk de verwarde man die aanbelde bij Els Borst, daags voor ze dood werd gevonden in de garage bij haar huis in Bilthoven. Dat zei de Officier van Justitie in een streng beveiligde rechtszaal in Rotterdam, waar de moordzaak dinsdagmiddag werd besproken.
Kort voor oud-minister Borst werd doodgestoken vertelde ze bij haar kapper dat een vreemde man bij haar had aangebeld. Volgens haar had de vreemdeling om de adressen van oud-premiers Kok en Balkenende gevraagd.

TREINKAARTJES

Uit treinkaartjes die Van U. in bezit had blijkt dat hij een paar dagen voor de moord in de buurt van Bilthoven was. Van U. reisde van Rotterdam naar Amersfoort en daarna vanaf Utrecht-Overvecht terug naar huis. Tussen Amersfoort en Overvecht loopt een fietsroute die langs het huis van Borst loopt.
De 39-jarige Van U. had op zijn laptop een verzameling van meer dan dertig adressen aangelegd. De naam Els Borst kwam daarin meerdere keren voor.

STEEKWONDEN

Vorige week werd bekend dat de voormalige minister van Volksgezondheid door 41 steekwonden om het leven is gekomen. Ze werd dood gevonden in de garage van haar huis aan de Van Ruysdaellaan in Bilthoven. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er duidelijke overeenkomsten tussen de wijzes waarop beide vrouwen om het leven zijn gekomen.
Uit sporen blijkt dat het lichaam van Borst is verplaatst. Het slachtoffer is aan haar benen meegesleept. Op haar kous trof de politie dna van Van U. aan. Zijn haar werd op haar jas gevonden.

BESCHERMEN

Van U. wordt verdacht van de moord op zijn zus en op oud-minister Els Borst uit Bilthoven. Hij werd in januari aangehouden voor de moord op zijn zus Loïs in Rotterdam. Een paar weken later verraadde zijn dna-profiel dat hij betrokken was bij de zaak-Borst.
De verwarde Van U. stond tot op heden alleen terecht voor de dood van zijn zus. In die zaak heeft hij bekend. In juli legde hij een onsamenhangende verklaring af. Van U. had naar eigen zeggen het gevoel dat hij zich moest beschermen tegen zijn zus, die hem in werkelijkheid juist ondersteunde.

EUTHANASIE

Een opvallend element in zijn verklaring was dat Van U., uit een orthodox-christelijk milieu, en zijn zus verschillend dachten over euthanasie en abortus. Borst maakte zich als minister van Volksgezondheid sterk voor het recht op euthanasie en abortus. In de zaak-Borst beriep Van U. zich dinsdag opnieuw op zijn zwijgrecht.
Het Openbaar Ministerie vroeg dinsdagmiddag ook om een nader onderzoek naar de psychische toestand van Bart van U. in de periodes rond de moorden op zijn zus en op Els Borst. De rechter stemde daarin toe. Meer onderzoek betekent dat de inhoudelijke behandeling van de zaak langer op zich laat wachten.
In de zaak van zus is Van U. al eens psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De conclusie was dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moord op zijn zus.

Verslaggever Mak van der Wel over de rechtszaak tegen Bart U.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.