Patiënten VUmc naar Calamiteitenhospitaal

UTRECHT - Een deel van de patiënten die zijn geëvacueerd vanuit het Amsterdamse VU Medisch Centrum is ondergebracht in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht op de Uithof. Dinsdagavond zijn groepjes ambulances onder politiebegeleiding naar Utrecht gereden, soms over de vluchtstrook.
Het Amsterdamse ziekenhuis is in zijn geheel ontruimd vanwege een gesprongen waterleiding. Door het lek liep de onderste verdieping van het ziekenhuis onder, waardoor de elektriciteit deels uitviel.
Door de wateroverlast zijn de elektriciteit, warm watervoorziening en verwarming niet stabiel, zegt het VUmc. Toen de waterleiding brak, waren er 339 patiënten in het ziekenhuis. Een deel daarvan is naar huis gestuurd. De andere patiënten worden elders ondergebracht.
Zo vangt het AMC 125 tot 150 patiënten op. Tien mensen zijn naar het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gebracht. Vijf mensen gingen naar het Medisch Centrum Alkmaar en eentje naar het LUMC in Leiden. Ook zijn er patiënten naar het Antoni van Leeuwenhoekziekenuis gebracht.

CALAMITEITENHOSPITAAL

Ongeveer 75 tot 90 evacués gaan naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht. Het is niet bekend welke zorg de patiënten in Utrecht nodig hebben, zegt een woordvoerder van het UMC Utrecht. Ook is nog onduidelijk hoe lang de evacués op de Uithof moeten blijven.
De Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) hielp het VU Medisch Centrum met de evacuatie, die rond midennacht werd afgerond. RAVU had daarbij meerdere ambulances ingezet en een speciale Intensive Care-unit om patiënten te evacueren.

DOORN

Vijftig leden van het Marine Spearhead Task Unit van het Korps Mariniers in Doorn en brandweerlieden hielpen in het ziekenhuis. Ze brachten de patiënten naar de parterre, waar ze eten en drinken kregen en werden verzorgd. In de centrale hal wachten ze vervolgens op vervoer naar een ander ziekenhuis.
De speciale marine-eenheid, bestemd voor inzet bij civiele calamiteiten, was sinds dinsdagochtend paraat voor eventuele inzet. "Inzet bij zulke calamiteiten behoort tot ons takenpakket'', aldus Kapitein der Mariniers Leo de Haan van de eenheid.

ONDERSTEUNING

Patiënten die naar het Calamiteitenhospitaal in Utrecht zijn gebracht, worden daar onder meer opgevangen door medewerkers van het Rode Kruis.
Twintig vrijwilligers doen er ondersteunende werkzaamheden om verpleegkundigen te ontlasten, ook bieden ze patiënten een luisterend oor. "De patiënten hebben heel wat doorgemaakt", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

Amateurbeelden van de wateroverlast in het ziekenhuis

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.