Calamiteitenhospitaal vol in bedrijf na evacuatie VUmc

UTRECHT - Het Calamiteitenhospitaal in Utrecht heeft zo'n 72 patiënten opgevangen die tot dinsdag in het Amsterdamse VU Medisch Centrum lagen, maar vanwege een kapotte waterleiding geëvacueerd moesten worden. De patiënten zijn dinsdagavond per ambulance naar Utrecht gebracht.
In de speciaal ingerichte vleugel van het UMC lopen deze dagen zowel medewerkers van het Utrechtse ziekenhuis als van het VUmc. Die van het Amsterdamse ziekenhuis - een meerderheid - zijn te herkennen aan de blauwe hesjes met het woord GAST. Per dienst werken zo'n twintig mensen extra in het ziekenhuis, vertelt Lukas Van Spengler, manager bedrijfsvoering van het Calamiteitenhospitaal.
"In het Calamiteitenhospitaal kunnen wij alle zorg verlenen die patiënten nodig hebben, maar het ziekenhuis heeft altijd wel een tijdelijke functie. Het idee van het calamiteitenhospitaal is dat we een faciliteit beschikbaar kunnen stellen als er hoge nood is, waarbij veel patiënten tegelijkertijd opgenomen moeten worden."
De meerderheid van de VUmc-patiënten zit op de afdeling medium care. "Daar liggen chirurgische patiënten die in Amsterdam op meerdere afdelingen verspreid lagen." Andere patiënten zijn ondergebracht op de low-care afdeling, of op een van de reguliere afdelingen van het UMC.

COMMANDOPOST

Achter een groene deur op de gang zit de commandopost, waar een team van medewerkers aan een grote tafel zit. Zij coördineren de gehele operatie rondom de opvang van patiënten uit het VUmc. "Zo'n commandopost wordt opgezet bij grote incidenten, waarbij een groot deel van het ziekenhuis nodig is."
Rond de tafel zitten acht mensen. Het gaat onder meer om traumatologen, een crisiscoördinator en de teamleider van de spoedeisende hulp. Aan de muur hangen beeldschermen met camerabeelden van de afdeling.
Sprengler: "Het team checkt onder meer welke patiënten er binnenkomen, wie er uit gaan, hoe de bezetting van de afdelingen is en of de ICT in orde is." Daarnaast overlegt de commandopost ook met bijvoorbeeld de Raad van Bestuur.

ONTRUIMING

Het VU ging dicht vanwege een gesprongen waterleiding. Daardoor moesten 327 patiënten het ziekenhuis verlaten. De ontruiming was dinsdag rond middernacht afgerond. Alle patiënten zijn overgeplaatst of verhuisd. Volgens een woordvoerder van het UMC kwamen om 00.30 uur de laatste patiënten binnen.
Behalve in Utrecht, zijn er ook patiënten opgevangen in het Academisch Medisch Centrum, het Antoni van Leeuwenhoek en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.
Het VUmc liet donderdag weten dat alle poliklinieken donderdag weer open gaan. De spoedeisende hulp blijft nog wel dicht. Het ziekenhuis zegt met de beperkte heropening te kunnen voldoen aan de voorwaarden, zoals reanimatiemogelijkheden en de beschikbaarheid van een apotheek.
Andere afdelingen moeten langer dicht blijven omdat die gevestigd zijn in het ontruimde ziekenhuisgebouw.

Beelden aankomst ambulances bij het Calamiteitenhospitaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.