Woerden bouwt geen nieuw gemeentehuis

WOERDEN - Na lange discussies in veel raadsvergaderingen heeft de gemeente Woerden besloten niet op zoek te gaan naar een nieuwe plek voor het stadhuis. Renoveren van het pand aan de Bleekmolenlaan blijkt uiteindelijk toch goedkoper dan nieuwbouw.
Het voordeel is volgens het college van B en W dat het pand eigendom is van de gemeente. Wel moet er een hoop verspijkerd worden. Het gebouw is sterk verouderd en ook de klimaatbeheersing werkt niet goed. In de zomer klaagden ambtenaren dat de temperatuur op warme dagen tot tropische hoogten stijgt.
Het is nog onduidelijk hoeveel de gemeente moet gaan reserveren voor de opknapbeurt. De kosten worden geraamd tussen de 10 en 20 miljoen euro. Er is nog geen aannemer of architect vastgelegd.

KLEINER

Het stadskantoor wordt na de renovatie een stuk kleiner. Er verdwijnt een verdieping en de vleugel waar de raadszaal in zit, wordt waarschijnlijk gesloopt. De verdieping schrappen is volgens het stadsbestuur geen probleem, omdat er op dit moment delen van het gebouw leeg staan.
Het archief van de gemeente Woerden blijft wel op dezelfde plek. De kluizen met eeuwenoude documenten zijn nog in goede staat en hoeven niet vervangen te worden.

GEHEIM

Komend jaar praat de raad over de keuze voor een architect en aannemer. Dat gebeurt achter gesloten deuren. De lokale oppositiepartij Inwonersbelangen heeft al aangegeven niet bij die vergaderingen aanwezig te zijn.
Volgens de fractie moet in alle openheid over de aanbesteding gepraat worden en wordt op deze manier door het college bepaald wie er wanneer over de verbouwing praat. Inwonersbelangen vindt dat de politiek op die manier de mond wordt gesnoerd.
Als de raad de plannen heeft goedgekeurd, kan het verbouwde stadskantoor begin 2018 geopend worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.