Verdronken orang-oetan Apenheul werd de dood ingejaagd

UTRECHT - De 9-jarige orang-oetan Merah, die woensdag verdronk in de Apenheul, wordt onderzocht in Utrecht. De aap werd naar de Universiteit Utrecht gebracht voor onderzoek, maar nu blijkt uit camerabeelden dat de aap werd opgejaagd door soortgenoten en daarom het water invluchtte.
Merah had volgens Apenheul "een zeer voorzichtig karakter" en was zelden aan de waterkant te vinden. Merah is geboren en opgegroeid in Apenheul en kende het gebied erg goed.

SPANNING

Op de beelden is te zien dat er spanning was tussen enkele orang-oetans. Op de beelden is te zien dat kort voor het moment dat Merah de sprong waagde, zij werd opgejaagd door twee andere orang-oetans. Alle verblijven in Apenheul beschikken over vluchtroutes voor juist dit soort gevallen. In dit geval kon Merah in principe terug het binnenverblijf in. Toch vluchtte de anders zo voorzichtige orang-oetan via het water.
Uit de beelden blijkt duidelijk dat zij naar de overkant wilde springen en dat helaas niet heeft gered. Het dierenpark gaat de noodlottige gebeurtenis grondig analyseren en bekijken of dit voorval te voorkomen was en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.
De mensaap werd gevonden door een verzorger, die het dier in het water zag liggen en alarm sloeg. Hulp kwam echter te laat, meldt Apenheul. Mensapen kunnen niet zwemmen, aldus de dierentuin in Apeldoorn. Daarom zijn orang-oetans doorgaans voorzichtig in de buurt van water.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.