Cattenbroekerplas kost Woerden miljoenen

WOERDEN - De kosten voor de afwerking van de Cattenbroekerplas komen volledig voor rekening van de gemeente Woerden. Het gaat om een miljoenenbedrag.
Sinds de voormalige zandwinning in de plas in 2011 stopte heeft de gemeente een lange juridische strijd gevoerd met Ballast van Oord. Toen het bedrijf vertrok, bleek een stuk oever van project Wooneiland 4 te zijn weggezakt. Ook aan de kant van het recreatiestrand is dat gebeurd. Het Hof in Arnhem heeft geoordeeld dat Ballast van Oord de plas weliswaar netjes moest achterlaten, maar dat het bedrijf niet verantwoordelijk was voor de oevers en stranden.
Deskundigen hebben volgens het AD/Groene Hart de beide partijen ook verschillende keren geadviseerd de weggezakte oevers niet te repareren omdat dan een nieuwe verzakking zou kunnen ontstaan. De provincie Utrecht ging daarin mee en daarom kan er nu door de gemeente niet alsnog een claim bij de zandwinner gelegd worden.
Door de ingezakte oevers moest een deel van een omvangrijk woningbouwplan worden geschrapt. Juist de opbrengst van die huizen zou ten goede komen aan de gemeentekas. Ook heeft Woerden damwanden moeten slaan om de veiligheid te garanderen. Hoe het verlies wordt gedekt, is nog niet bekend. Mogelijk gaat Woerden een bodemprocedure starten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.