"Vriendjespolitiek en solisme nekt Utrechtse SP"

UTRECHT - De fractie van de SP in Utrecht is lui, de fractieleden zijn solistisch en plegen vriendjespolitiek. Die verwijten komen van andere leden van de Utrechtse SP. Binnen de partij is sprake van een tweedeling: een groep nieuwe leden en een aantal leden die al jaren in de Utrechtse politiek zit.
Deze week stapte raadslid Vincent Wijlhuizen op. Nu blijkt dat de problemen in de partij veel groter zijn dan eerder deze week gedacht. Dat is te lezen in documenten die in bezit zijn van RTV Utrecht.
De officiële lezing van het vertrek van Wijlhuizen is dat hij veranderingen in de fractie niet snel genoeg vindt gaan. Maar al snel werd duidelijk dat de aanstelling van een fractiemedewerker de echte reden is.
De problemen rond die fractiemedewerker zijn slechts het topje van de ijsberg. Het landelijk bestuur van de SP bemoeit zich actief met de perikelen in Utrecht, maar het hoofdbestuur wil niet reageren.

STRIJD

In een rapport van 'wijze mensen' staat dat er binnen de partij een strijd gaande is tussen twee groepen. De ene groep bestaat onder andere uit de fractieleden Schipper, Eggermont en Van Gemert. Deze drie zitten al jaren namens de SP in de raad.
De andere groep bestaat uit circa tien nieuwe leden, onder de naam 'De Bastaardgroep', naar het bekende Utrechtse café. Deze groep is niet tevreden over het functioneren van de oude groep.
De situatie escaleert vanaf 2011. Fractievoorzitter Tim Schipper ontslaat een fractiemedewerker en geeft hem een afkoopsom mee. Penningmeester Vincent Wijlhuizen wordt gepasseerd en is daar niet blij mee.
Tegelijkertijd krijgt een andere fractiemedewerker een contract met extra uren. Deze fractiemedewerker is de partner van Tim Schipper. Ook van deze aanstelling weet de penningmeester niets. Eerder is binnen de SP afgesproken dat dergelijke constructies niet wenselijk zijn.

ONTSLAGEN

De partner van Schipper kreeg daarna een vaste aanstelling, maar dat gebeurde pas na een bindend advies van een commissie van wijze mensen. De partner van Schipper was namelijk vlak daarvoor ontslagen, haar derde tijdelijk contract liep af en dat werd niet verlengd.
Bij de verkiezingen van 2014 wordt Wijlhuizen raadslid, hij hoort bij de Bastaardgroep. In de fractie ontstaan vervolgens spanningen, die er uiteindelijk voor zorgen dat Wijlhuizen deze week opstapt.

Verslaggever Marc van Rossum over de perikelen bij de SP

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.