Mansveld gaat meer bovenop ProRail zitten

UTRECHT - Den Haag gaat ProRail, de beheerder van het spoorwegnet, strakker sturen. "Ik ga er dichter bovenop zitten", beloofde PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) donderdag in een spoeddebat van de Tweede Kamer over de problemen bij ProRail.
Mansveld wil beter inzicht in bijvoorbeeld grotere projecten. Dan kan ze ook de Kamer beter informeren, zei ze. Mansveld beloofde binnen een maand een eerste overzicht van de stand van zaken van de grote bouwprojecten.
De meerderheid van de Kamer had kort daarvoor gevraagd dat Mansveld beter toezicht moet gaan houden op ProRail. Ze moet de teugels aantrekken en regie gaan voeren, luidde de eis.
De misstanden bij ProRail zijn de Kamerleden een doorn in het oog. Zij laakten onder meer de gebrekkige informatie over overschrijdingen van de kosten bij grote bouwprojecten zoals Utrecht CS. Vooral de VVD dringt aan op een snel overzicht van kostenoverschrijdingen van projecten.
Het spoeddebat volgde op uitlatingen van ProRail-topman Pier Eringa, die woensdag in een interview vertelde dat hij slecht nieuws over ProRail onder druk van het ministerie onder de pet moet houden.
Mansveld sprak die aantijging donderdag met klem tegen.
Eringa zou afstand hebben genomen van zijn uitlatingen, benadrukte de staatssecretaris. Zij had dat woensdag ook al gezegd. Eringa wilde voor de media niet zeggen dat hij zijn woorden had ingetrokken. "Wat gisteren is gezegd is gisteren gezegd, vandaag zeg ik dat ik mooie interviews heb afgegeven waarin ik openhartig en transparant was."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.