Actie voor beter loon sociale werkplaatsen

UTRECHT - Geen doorbraak in de cao-onderhandelingen voor medewerkers van de sociale werkplaatsen, maar er was wel toenadering van de kant van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De hele dag hebben medewerkers actie gevoerd in Utrecht waar de onderhandelingen plaatsvonden.
De medewerkers willen zeker weten dat er banen beschikbaar blijven en eisen meer loon. Er is een loonbod door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op tafel gelegd maar die is afgewezen door de FNV.
"Het is hem nog niet", zegt Peter Wiechmann van de FNV. Het zijn eenmalige uitkeringen en dat vindt hij te mager. "Vier keer een bedrag dat oploopt van 175 tot 250 euro. Over vier jaar is dat niet veel", zegt hij. "Maar ze wilden eerst niet meer geven en nu is er toch een loonbod gedaan."

VAKANTIEGELD

Eén van de actievoerders zegt dat het water hem aan de lippen staat. "Ik gebruik nu mijn vakantiegeld om de aanvullingen van het ziekenfonds te kunnen betalen", zegt hij. De actievoerder vindt dat het hoog tijd wordt dat de gemeenten over de brug komen.
Omdat er nog geen akkoord is, overweegt FNV stakingen, bijvoorbeeld bij de groenvoorziening. Op 25 september praten bonden en de VNG verder over een nieuwe cao. De oude verliep anderhalf jaar geleden.

Verslaggever Floris Prenger bij de actievoerders
Interview met Peter Wiechmann van de FNV
Een kijkje bij de Biga Groep Zeist, een sociale werkvoorziening

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.