Oudewater en Woerden willen invloed nieuwe Mijnbouwwet

OUDEWATER - De gemeenten Oudewater en Woerden willen met minister Kamp meedenken over de nieuwe Mijnbouwwet. Het wetsvoorstel is voor Oudewater van belang, omdat er aan beide kanten van de gemeente een gas- en olieveld ligt.
In het wetsvoorstel moet onder meer duidelijkheid komen over de veiligheid voor omwonenden en over het voorkomen van schade door de boringen. "De voorgestelde aanpassingen in de Mijnbouwwet zijn een stap in de goede richting, maar gaan wat ons betreft niet ver genoeg", zegt wethouder Bert Vermeij van Oudewater.
De situatie is urgent voor de gemeenten. Zo wil het bedrijf Vermilion net over de provinciegrens bij Haastrecht proefboringen doen naar gas. Aan de andere kant van Oudewater ligt het Papekopveld. Daar heeft Vermilion plannen om olie en gas te winnen.
Minister Kamp heeft aangegeven dat Vermilion hiervoor een nieuw winningsplan moet indienen, maar dit betekent volgens Oudewater niet dat de plannen van tafel zijn.
In oktober is Oudewater aanwezig bij een overleg over mijnbouw met bestuurders van diverse gemeenten, betrokken provincies, het waterschap, drinkwaterbedrijf Oasen en het ministerie van Economische Zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.