Overvallen Baarnse viert 100e verjaardag

BAARN - Mevrouw Hoekman - Schoo, de hoogbejaarde vrouw uit Baarn die vorig jaar door twee thuiszorgmedewerksters werd overvallen, is zaterdag 100 jaar geworden. Uit handen van burgemeester Mark Röell ontving ze een bos bloemen.
Ook alle kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen waren in het verzorgingshuis aanwezig. Volgens een kleindochter voelde haar oma zich echt jarig en keek ze erg uit naar haar verjaardag. Om de bijzondere dag te vieren, waren twee nichtjes overgekomen uit Nieuw-Zeeland en Tenerife.

OVERVAL

De vrouw werd eind vorig jaar door twee thuiszorgmedewerksters in haar bed overvallen, vastgepakt en bij de keel gegrepen. Tijdens de roof werd een deken over de bejaarde dame gegooid. Ondanks haar hoge leeftijd sloeg de Baarnse van zich af en ontstond een worsteling met de belagers. Die gingen er uiteindelijk zonder buit vandoor.
De recherche kwam de vrouwen op het spoor door de vondst van een elastisch bandje waarop dna-sporen werden gevonden. Daarna werden telefoongesprekken van de overvallers afgeluisterd, waarin ze met elkaar spraken over de misdaad.
De twee vrouwen werden woensdag veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en een schadevergoeding van 2000 euro, die ze moeten betalen aan het slachtoffer. De rechter hield bij de strafmaat rekening met de enorme impact die de overval op de bejaarde vrouw heeft gehad.

ZELFSTANDIG

"In eerste instantie vond mijn oma de straf weinig, maar uiteindelijk is ze toch blij met de uitspraak, want nu kan ze het voor zichzelf afsluiten", vertelt kleindochter Linda Hillebrands aan RTV Utrecht. "Het gaat nu goed met haar, maar haar vertrouwen is wel erg beschadigd."
Mevrouw Hoekman - Schoo wilde zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar verloor na de overval het vertrouwen in mensen. Ook haar toestand ging achteruit en daarom besloot ze te verhuizen naar verzorgingshuis Santvoorde in Baarn.
De nieuwe situatie in het verzorgingshuis is voor haar een grote overgang. "Mijn oma woonde altijd zelfstandig en was nooit eenzaam, maar omdat er nu voor haar gezorgd wordt, hoeft ze niet meer zo snel uit haar stoel te komen en dat is voor haar erg wennen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.